Lilla stora livet. Henrik den femte & Vill visst! FröLivets stora frågor möts med vardagsmagi

Erik Petersen, Cecilia Linné, Alfred Tobiasson, Nadia Hamouchi och Anita Nyman i ”Lilla stora livet” på Riksteatern.
Erik Petersen, Cecilia Linné, Alfred Tobiasson, Nadia Hamouchi och Anita Nyman i ”Lilla stora livet” på Riksteatern. Foto: Urban Jörén

Livets stora frågor gestaltas bäst med humor och musik mitt i vardagen. SvD:s Karin Helander har sett fyra bra uppsättningar för barn i Stockholm.

Publicerad
Anna-Karin Håkansson och Ulrika Hansson i ”Vill visst!” på Mittiprickteatern.

Anna-Karin Håkansson och Ulrika Hansson i ”Vill visst!” på Mittiprickteatern.

Foto: Martin Skoog
 Hui-Han Hu Gustavsson, Richard Hasslinger och Angela Wand i ”Frö” på Teater Tre.

Hui-Han Hu Gustavsson, Richard Hasslinger och Angela Wand i ”Frö” på Teater Tre.

Foto: Martin Skoog
Annons

Riksteaterns finurligt filosofiska allkonstverk ”Lilla stora livet” (från 6 år) omfamnar publiken. Regissören Olle Törnqvist och scenografen Johanna Mårtensson bjuder in publiken att slå sig ner i ett ombonat hem. Vi sitter lite varstans, på bänkar, bunkar och tvättmaskinen. Det är Ponti som bor här, en stilig, rätt excentrisk dam som Anita Nyman gör med kärv humor och musikalitet. Hon har kört buss hela livet, men traktar efter kunskap och poesi. Kanske inte helt van som barnvakt tar hon en natt hand om grannbarnet Malte, 7 år, som är orolig för mormor som ligger på sjukhus. Alfred Tobiasson gör pojken som först truligt, sedan alltmer vetgirigt, undrar över de stora existentiella frågorna.

Texten av Ulf Nilsson och Lotta Olsson spänner över det lilla stora livet, från spindelben och kattens morrhår till rymden och döden, det oändliga och det eviga. Frida Hyvönens musik är lika mjukt magisk och strävt egensinnig som Ponti själv. I rummet rör sig också några musiker som spelar på allsköns instrument, också stolar, lampskärmar, cykelhjul och en bas på längdskidor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons