X
Annons
X
Björn Natthiko Lindeblad kom tillbaka till Sverige 2008 efter 16 år som buddhistmunk i Thailand. 2010 träffade han sin fru Elisabeth. Bilden till höger togs 1998.
Björn Natthiko Lindeblad kom tillbaka till Sverige 2008 efter 16 år som buddhistmunk i Thailand. 2010 träffade han sin fru Elisabeth. Bilden till höger togs 1998. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman och Privat

16 år som buddhistmunk hjälp i obotliga sjukdomen

När beskedet om ALS kom bestämde sig Björn Natthiko Lindeblad för att göra en Sverigeturné. Snart sitter han ensam på scen i elva städer och vill uppmuntra alla till att hitta en väg ”från ytlighet till innerlighet”.

Publicerad

Fem gånger har Björn Natthiko Lindeblad kastat om sitt liv. Radikalt. Givit upp en karriär som civilekonom. Sålt allt för att gå i buddhistiskt kloster. Flyttat tillbaka utan ett öre på fickan. Gift sig med Elisabeth. Och nu – blivit en offentlig person som föreläsare, meditationslärare och poddare.

Den allra senaste omkastningen var annorlunda. I september kom beskedet om ALS, en obotlig sjukdom som gör att musklerna successivt förtvinar. Läkarna har givit honom max fem år. Björn Natthiko Lindeblad säger: Stephen Hawking fick 50 år.

Björn Natthiko Lindeblad kom tillbaka till Sverige 2008 efter 16 år som buddhistmunk i Thailand. 2010 träffade han sin fru Elisabeth.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 7

Någon svensk motsvarighet till de engelska orden awareness och consciousness finns inte riktigt, menar Björn Natthiko Lindeblad som hittat på ordet ”varsevarande”.

Foto: Agneta Lagercrantz Bild 2 av 7
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 7

Björn Natthiko Lindeblad har nära till skrattet och tycker humorn ska följa oss ända in i det sista. När hans pappa var nära slutet skämtade han om vad som kan komma efteråt: ”Om du märker att livet fortsätter, tänk på mig sägandes Vad var det jag sa?”

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 7

2010, efter ett par år tillbaka i Sverige, blev Björn Natthiko Lindeblad intervjuad av SvD:s Ricki Neuman. Han var 49 år och behövde inte längre klosterlivets stöd för sitt andliga växande, men tänkte: ”Säkert är det ödets avsikt att jag skall dela med mig av vad jag lärt mig.”

Foto: Dan Hansson Bild 5 av 7

Björn Natthiko Lindeblad om bilden från oktober 1998: ”Mitt badrum under eremitåret. Det lilla vattenfallet föll i en lagun som var mitt badrum. En grupp thailändska munkkompisar kom på besök en dag. Thailändare ler ofta, fast sällan på bild. Västerlänningar ler sällan, fast ofta på bild!”

Foto: Privat Bild 6 av 7
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 7 av 7