Meningen med dödenLekfull hyllning till livet – på konditori

Elisabeth Wernesjö, Steve Kratz, Åsa Forsblad Morisse och Lucas Krüger.
Elisabeth Wernesjö, Steve Kratz, Åsa Forsblad Morisse och Lucas Krüger. Foto: Micke Sandström

Vad är livet om inte ett körverk? Erik Gedeon har skrivit en lekfull hyllning till varat sett från ett cafébord. Han blandar glatt musiksorter och stilar samt det sätt på vilket människor förhåller sig till döden – och livet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Vad ger livet mening? Andra människor, förstås, och särskilt kärleken –men det är ändå ändligheten som ger livet dess specifika vikt, som gör vart ögonblick så betydelsefullt. Vi sprattlar mot en svart fond innan vi blir mull för nya individer att stå, leka och lida på. Kort sagt: det är döden som ger livet dess största mening.

Om detta, möjligen självklara, faktum har Erik Gedeon skrivit en 90 minuter lång musikföreställning. Gedeon har förut skrivit samhällsskildringar som "Ingvar. En musikalisk möbelsaga" om Ingvar Kamprad och det svenska Folkhemmet samt "Min vän Fascisten" om hur vi hanterar aningslös ondska och vardagsrasism. "Meningen med döden" som nu får urpremiär på Uppsala stadsteater är något annat: en muntert men också lätt sorgligt sångspel om hur vi hanterar vår relationen till det faktum att vi alla ska dö. Egentligen är stycket dock en hyllning till livet, till alla möjligheter som många slarvar bort genom attityder eller allmän tafatthet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons