Annons
EU-parlamentarikerna pendlar mellan Bryssel och Strasbourg. Här står turister i Bryssel framför en bild på kammaren i Strasbourg där omröstningarna sker.
EU-parlamentarikerna pendlar mellan Bryssel och Strasbourg. Här står turister i Bryssel framför en bild på kammaren i Strasbourg där omröstningarna sker. Foto: Yvonne Åsell

EU-topp blev driftkucku – maktspel tydligt

Trots att EU-valet är ökänt för sitt låga valdeltagande har enskilda Europaparlamentariker mer makt än svenska ministrar. Ändå lider många ledamöter av mindervärdeskomplex.

Uppdaterad
Publicerad

BRYSSEL Det är oktober 2012. Från Oslo har en nyhet precis kommit som får stora delar av omvärlden att tappa hakan: det blir den Europeiska unionen som får motta Nobels fredspris den 10 december samma år.

EU? Men vem ska ta emot priset? Det gamla klagomålet från USA om att amerikanska presidenter aldrig vet vem de ska ringa när de vill prata med Europa blir plötsligt påtagligt aktuellt.

Medaljen och diplomet för fredspriset hänger i ministerrådets respektive kommissionens byggnader i Bryssel. I Europaparlamentet finns ingenting som visar på Nobelpriset.

Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 8

Jaume Duch är katalan och har arbetat i parlementet nästan sedan Spanien blev medlem på 1980-talet.

Foto: Yvonne Åsell Bild 2 av 8

Europaparlamentet fick sitt nuvarande namn 1962, men grundades redan 1958.

Foto: Yvonne Åsell Bild 3 av 8

Det är inte enbart de 751 ledamöterna som arbetar i parlamentet. Totalt är 7 698 personer anställda varav 4 903 i Bryssel.

Foto: Yvonne Åsell Bild 4 av 8

I EU-valet röstas 751 ledamöter fram. När och om britterna lämnar ökar vissa länder sitt antal parlamentariker även om antalet ledamöter minskar till 705 totalt. Sverige går från 20 till 21 stycken.

Foto: Yvonne Åsell Bild 5 av 8

EU har 24 officiella språk, och alla ledamöter har rätt att använda sitt eget modersmål i parlamentet.

Foto: Yvonne Åsell Bild 6 av 8

Ett annat sätt som EU-parlamentet försökt visa musklerna är att de försöker ta sig rätten att utse EU-kommissionens nästa ordförande. Enligt parlamentet fick de den rätten i Lissabonfördraget.

Foto: Yvonne Åsell Bild 7 av 8

Flera presidenter och premiärministrar är emot parlamentets försök att styra ordförandeprocessen för kommissionen. Däribland Frankrikes president Macron.

Foto: Yvonne Åsell Bild 8 av 8