Livet, döden och solskensbullar

Än är det lite kvar av sommaren och vi kan passa på att ta en fika tillsammans. I sin nya bok har konditorn My Feldt varvat tankar om känslor, livet och döden med läckra bakverk att sätta på kaffebordet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Recept: My Feldt Foto: Linda Lomelino

Solskensbullar

24 bullar

700 g vetemjöl

120 g strö- eller rårörsocker

8 g finkornigt oraffinerat havssalt

12 g grovmalen kardemumma

12 g jäst

360 g kall mjölk, 3 proc

50 g ägg (ca 1 ägg)

110 g rumstempererat smör

Smält smör eller vatten till pensling

Strösocker

Vaniljkräm

1 vaniljstång

100 g strö- eller rårörsocker

500 g mjölk, 3 proc

120 g äggula (ca 6 gulor)

30 g majsstärkelse

30 g smör

1. Gör vaniljkrämen. Dela vaniljstången på längden och skrubba insidan med sockret så att fröna lossnar. Lägg sockret med fröna, vaniljstången och mjölken i en kastrull och koka upp.

2. Vispa ihop äggula och majsstärkelse klumpfritt. Häll mjölkblandningen i äggvispet under omrörning. Häll tillbaka allt i kastrullen igen och koka upp. Koka i 2 minuter under omrörning. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret.

3. Sila krämen genom en finmaskig sil och ställ åt sidan. Krämen går att förbereda och håller i kylen ett par dagar. Vispa i så fall upp den lätt innan du använder den.

Annons
Annons

4. Blanda alla torra ingredienser till degen i en bunke. Lös upp jästen i mjölken. Häll degvätskan och ägget i bunken med mjölblandningen och blanda ihop till en deg (den behöver inte knådas). Låt vila i rumstemperatur i ca 10 minuter.

5. Arbeta in smöret i degen med händerna tills du har en homogen deg. Låt vila i kylen 1–2 timmar.

6. Dela degen i 24 bitar. Forma till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa i kall ugn med en skål kallt vatten på botten i 4–6 timmar eller till dubbel storlek.

7. Ta ut bullarna och vattenskålen ur ugnen och värm den till 200 grader varmluft.

8. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse med tyll. Ta ett stadigt grepp om påsen, tryck ner spritsen mitt på bullens ovansida och tryck till. Det gäller att vara ganska snabb, annars sjunker bullarna ihop.

9. Grädda bullarna i 6–8 minuter eller tills de är gyllenbruna.

10. Låt bullarna svalna på plåten. Pensla dem med lite smält smör eller vatten och rulla dem sedan i strösocker.

Kringlor

25–30 kringlor

150 g rumstempererat smör

23 g strösocker

55 g vispgrädde

240 g vetemjöl

3 nypor salt

Pärlsocker till garnering

1. Sätt ugnen på 185 grader varmluft.

Blanda alla ingredienser i en bunke och låt degen vila lite.

2. Skär degen i bitar à ca 20 gram. Rulla ut bitarna till längder och forma sedan till kringlor. Lägg kringlorna i kylen en stund, så att de kallnar och stelnar.

Annons
Annons

3. Pensla kringlorna med lite vatten och vänd dem sedan i pärlsocker.

4. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. De ska precis börja få lite färg. Förvara i lufttät burk.

Maskrosmarmelad

Plocka maskrosor när solen skiner, för då är det lättare ta loss kronbladen.

2 burkar

70 maskrosor

5 citroner

500 g strösocker

30 g fruktpektin eller 2 äpplen

850 g vatten

1. Plocka loss kronbladen från blommorna, det är viktigt att inget grönt kommer med, för då blir det beskt.

2. Tvätta och torka citronerna noga. Riv det gula skalet av alla fem citronerna. Skär loss hela skalet från två av citronerna och tärna fruktköttet i mindre bitar. Pressa saften ur det tre kvarvarande citronerna, det ska bli ca 100 g saft.

3. Blanda socker och pektin, om du använder det, för att undvika klumpar och ställ åt sidan så länge. Om du använder äpplen, så riv dem på rivjärn.

4. Koka upp alla ingredienser och häll sedan ner pektinblandningen i en tunn stråle under omrörning. Använder du rivet äpple kokar du upp det tillsammans med övriga ingredienser.

5. Låt småkoka ca 40 minuter och ta sedan av kastrullen från värmen. Mixa marmeladen om du tycker det känns konstigt med kronbladen, annars är det bara att hälla upp den i varma sterila burkar.

6. Låt svalna och förvara i kylen. Använd på mackan, pannkakan, till ost eller på glassen.

Recepten är hämtade ur ”Rullrån och tankebrus – en bakbok för livet och döden” av My Feldt, foto Linda Lomelino. Bonnier fakta.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons