Annons
X
Annons
X

"Livet betyder ingenting om jag får avslag"

80 000 asylsökande kan komma att avvisas nästa år, säger inrikesminister Anders Ygeman.

När Shiraqha Mohamad Kabir och Abdullah Nazari bestämde sig för att ta sig till Sverige, visste de inte att många afghaner avvisas. Nu oroar de sig för framtiden.

(uppdaterad)
Svenskt flykting­mottagande
[object Object]
Shiraqha Mohamad Kabir och Abdullah Nazari. Foto: Lars Pehrson

På asylboendet i Farsta har de bott i två månader. Shiraqha Mohamad Kabir och Abdullah Nazari kommer båda från Afghanistan, men Abdullah har bott i Iran i nästan hela sitt liv.

– Jag kom hit för att gå i skolan och studera. I Iran fanns inga möjligheter till det. Jag hade hört att Sverige skulle vara det enda landet som skulle ta emot oss, och att svenskar är snälla mot invandrare.

**Allt är bra på boendet **säger de, det enda de saknar är fler lärare som kan hjälpa dem med svenskan. De har siktet inställt på att ta sig in i det svenska samhället. Hoppet lever. Att många afghaner inte får asyl i Sverige är något de nyligen förstått. Men de har inte hört talas om inrikesministerns utspel.

Annons
X

Hur känns det att inte veta om man får stanna eller inte?

– Vi kan inte göra något åt det. Vi kom från en mörk plats, vi gav alla våra pengar till smugglare. Livet betyder ingenting om jag får avslag, säger Abdullah och rycker på axlarna.

I Afghanistan finns ingenting att återvända till. Fadern dog när han var liten, sedan dessa bor familjen i Iran – utan uppehållstillstånd eller rättigheter. Det blir att åka tillbaka dit. Till mamma och syskonen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag får försöka att få ihop pengar så att jag klarar mig där.

  Shiraqha kommer från Ghorband i Afghanistan. Hans far dödades av talibaner, och han levde själv som deras fånge under ett och ett halvt år. När han släpptes och kunde återvända till sin familj, blev han anklagad av polisen för att vara talibanernas spion. Blir han avvisad ser han ingen annan utväg än att återvända dit, även han har en mamma och flera syskon.

  Både Abdullah och Shiraqha är rädda för vad som väntar dem om de måste återvända.

  – Att vänta är svårt. Vi har börjat tappa hår, säger Shiraqha.

  Annons
  Annons
  X

  Shiraqha Mohamad Kabir och Abdullah Nazari.

  Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X