Recension

The Pregnant WidowLivet är ingen snygg historia

OKLARA REGLER. Det är en åldrad Martin Amis som gör skönlitterär comeback, men han skriver ännu periodvis med sin förföriska kombination av nonchalans och exakthet när han undersöker 70-talets sexuella revolution.

Under strecket
Publicerad
Annons

Nejdå, Martin Amis har ingalunda legat på latsidan under senare år. Han har gjort allt möjligt: skrivit journalistik och novellistik om islamistisk terror, fördjupat sig i Stalins livsgärning och skrivit en Solzjenitsyn-roman om Gulag-lägren, samt skrivit reportage om porrbranschen. Han har, kort sagt, gjort det mesta utom att skriva Martin Amis-romaner. Och vi är några stycken som länge har längtat efter just en sådan.

Den långsamt och uppenbarligen mödosamt framvärkta ”The Pregnant Widow” har omtalats som en återkomst till gammal god form för Amis, och det stämmer. Han skriver, åtminstone periodvis, med den förföriska kombinationen av nonchalans och exakthet från förr, lekfullt pråliga meningar fyllda av gymnastiska tricks och lingvistiska ticks. Amis bjuder på nöjesläsning igen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons