Annons
X
Annons
X

Livet är för kort för en massa fåniga principer

2009. Det kommer att ta ett tag att vänja sig. Ett nytt år. Med nya möjligheter.

Enligt Sifo avlade en femtedel av svenskarna nyårslöften. Hälften av dem lovade att äta mer hälsosamt, drygt 40 procent att börja träna och 19 procent att stressa mindre. Ungefär 20 procent kommer att lyckas.

Gissa om tidningarna kommer att vara fulla av goda råd för de resterande 80 procenten.

Annons
X

Det vilar en luthersk känsla av måste över våra nyårslöften. Kanske är det därför de är så svåra att uppfylla? De där stora måste-löftena blir lätt kontraproduktiva. När man fixerar blicken vid ett enda slutmål missar man ju så mycket annat skoj på vägen.

”Världen är en lekplats. Alla vet det när dom är barn, sedan glömmer vi bort det”, säger Jim Carrey i tokroliga filmen Yes, man som just nu rullar på biograferna. Carrey spelar en nej-sägande bankman som närmast reflexmässigt nekar alla kunder lån och trycker bort inkommande telefonsamtal från sina vänner. Men en dag kommer han i kontakt med en självhjälpsrörelse med mottot Yes is the new no och förbinder sig att alltid säga ja när en ny möjlighet uppenbarar sig… och hans trista liv får en ny vändning.

Kan det verkligen vara så lätt? Kanske. I Mike Leighs underbara glädjepiller Happy go lucky driver Londontjejen Poppy runt och ser på livet från den ljusa sidan. I Poppys liv är glaset alltid, på gränsen till irriterande, halvfullt. Men när man går ut från biografen gör man det med ett leende på läppar nynnandes ”When you’re smiling the whole world will smile with you”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Själv är jag i alla fall beredd att testa. I år har jag lovat mig själv att njuta. Jag ska:

  •Äta pata negra bellota-skinka varje vecka för det lufttorkade köttet från de små ekollonstinna svartfotade spanska grisarna är det godaste som finns. 1290 kronor kilot ska inte avskräcka mig eftersom 50 gram räcker och det motsvarar två snusdosor som jag kan avstå ifrån.

  •Köra lite för fort på motorvägen och skriksjunga med till Tina Turners The Best.

  •Fortsätta spela golf men inte ta några lektioner för det är det tråkigaste jag vet och någon dag kommer utslagen, chipparna och puttarna att fungera samtidigt… och gör de inte det är det ändå skönt att bara gå en runda.

  •Testa tv-spelet Rockband.

  •Spela mycket fotboll för ingenting annat gör mig så glad i hela kroppen. Och i år ska jag göra mitt första mål i en korpmatch.

  •Fortsätta mitt storstäder-i-Europa-projekt med dottern. I vår åker vi till London och går på musikal, Madame Tussaud’s och mitt favoritmuseum Victoria and Albert. Och på kvällarna myser vi tillsammans i sängen på hotellrummet med en Hugh Grant-komedi på datorn.

  •Åka långfärdsskridskor för första gången. En solig dag med doft av barndom och prickig korvmacka och varm choklad i ryggsäcken.

  •Gifta mig med mannen i mitt liv. För livet är för kort för en massa fåniga principer.

  2009. Det ligger bra i munnen. Jag tror nog att jag kan vänja mig.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X