Annons

Livet är en fest för proggbolag i lightversion

Under strecket
Publicerad

Göteborg Det är mycket progg i luften nuförtiden. Det är återutgivningar, återuppståenden och återfall. I dagarna släpptes "Nacksvingsligan 2002", en sexton låtars skiva med band från Göteborg. Egentligen har den inte mycket med progg att göra, annat än till namnet Nacksving och den något modifierade loggan med de många små fiskarna som jagar den större.
I början av 70-talet etablerade sig ett antal bolag med vänstersinnade åsikter på den svenska skivmarknaden. Fester på Gärdet och tältprojekt var en del av den nya musikrörelsen. Skivbolag som Silence, Amalthea och MNW gav ut band som Träd, Gräs och Stenar, Samla Mammas Mannar och Risken Finns.
I Göteborg fanns Nacksving. Då var det en ekonomisk förening, ett kollektiv, med namn som Björn Afzelius, Nynningen och Motvind. Då var Nacksving en uttalat socialistisk etikett, full av budskap. Då hette det: "Vi slåss - med kulturen som vapen - för ett socialistiskt samhälle."
I dag ger Nacksving åter ut skivor, fast utan uppenbart politiska budskap. Isak Edh,
som har drivit en studio i Nacksvings gamla lokaler under sex år, men då under namnet Maestro Musik, menar att skivbolaget är helt politiskt oberoende.

– Förmodligen delar majoriteten av banden på Nacksving samma politiska ideal, men det spelar egentligen ingen roll. Vi signar ju inga band på politiska grunder, och om ett band vi gillar skulle visa sig ha fel politisk färg så skulle det knappast hindra oss från att släppa dem.

Annons
Annons
Annons