Annons
X
Annons
X

Live: Talmansval i riksdagen

I dag inleds en ”supervecka” i svensk politik. Då samlas riksdagen för upprop och för att utse ny talman. SvD:s Johanna Ekström och Tobias Brandel direktrapporterar.

[object Object]
Nyvalda talmännen Urban Ahlin (S), mitten, vice talman Tobias Billström (M), till höger, och andre vice talman Björn Söder (SD), till vänster, på riksdagens podium i plenisalen. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

09:52 SvD:
Hej och välkomna till SvD:s rapportering kring valet av talman.

09:53 Tobias Brandel:
Urban Ahlin förs fram av Socialdemokraterna som kandidat som ny talman. Det står klart efter att partiet sammanträtt i riksdagens andrakammarsal för att enas om en kandidat.

Urban Ahlin, Socialdemokraterna. Foto: Bezav Mahmod

09:54 Tobias Brandel:
De två namn som nämnts i förhandsspekulationerna var annars Susanne Eberstein och Björn von Sydow.

Annons
X

09:56 Tobias Brandel:
Urban Ahlin är i dag Socialdemokraternas talesperson i utrikesfrågor och vice ordförande i utrikesutskottet sedan 2006.

09:58 Tobias Brandel:
På Twitter spekulerar redan politiska kommentatorer redan om att valet av Ahlin handlar om att öppna för Margot Wallström eller Carin Jämtin att bli ny utrikesminister – en tung post där Socialdemokraterna gärna vill ha ett namn som kan matcha avgående Carl Bildt (M).

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven på väg in i andra kammarsalen för välja partiets talmans kandidat. Foto: TT

10:02 Tobias Brandel:
Riksdagen kommer att sammanträda klockan 11.00 i dag, och efter uppropet kommer talmannen att väljas. Eftersom det största partiet Socialdemokraterna fört fram Urban Ahlin som sin kandidat kommer det att bli han som tar över som ny talman efter Per Westerberg (M).

10:04 Tobias Brandel:
Susanne Eberstein, som tidigare förts fram som trolig S-kandidat, argumenterade mot att homosexuella skulle få adoptera barn i en debattartikel 1999. När hon utvecklade sina tankar om varför i en intervju med Expressen sade hon: ”Man kan inte chansa. Det är som att släppa ut ett nytt lösningsmedel och säga: Det är ingen som vet om det här är livsfarligt. Men vi släpper ut det och ser vad som händer.”
Nu spekuleras i att det uttalandet, som den senaste veckan åter dragits fram i ljuset, bidragit till att hon gick miste om talmansposten.

Flera av de första kommentarerna på Twitter handlade mer om Margot Wallström och utrikesministerjobbet än om Urban Ahlin som ny talman.

10:13 Johanna Ekström:
I dag klockan 11.00 är det alltså upprop i riksdagen för de nya riksdagsledamöterna. Efter det ska talman samt tre vice talmän väljas.

10:17 Tobias Brandel:
– Det har stått klart sedan tidigare att Ahlin inte skulle bli utrikesminister. I vart fall har det talats mycket om Margot Wallström. Han har varit talesperson, men det är inte alltid de blir ministrar, utan då är det andra överväganden som spelar in, säger Jonas Hinnfors, statsvetare.

10:19 Johanna Ekström:
Avgående statsminister Fredrik Reinfeldt ser inte ut att närvara vid uppropet i dag, utan ersätts av moderaten Dag Klackenberg.

10:22 Olle Zachrison:
Även Urban Ahlin har varit i blåsväder för uttalanden han gjort. I juni sade han i en radiointervju så här angående vikten av begränsad arbetskraftsinvandring för personer som inte kommer från andra EU-länder:

**– **Vi hade den politiken innan Sverigedemokraterna ens fanns, sade Urban Ahlin vilket ledde till hård kritik från bland annat Erik Ullenhag (FP).

10:22 Johan:
Varför är det självklart att S kandidat blir talman? skulle inte alliansen + SD tex kunna rösta på alliansens kandidat?
Johanna Ekström:
Hej! Enligt praxis går talmansposten till det största blockets största parti. Det har inte framkommit att Alliansen skulle vilja frångå praxis.

10:22 Tobias Brandel:
Jonas Hinnfors är inte beredd att göra alltför långtgående utrikespolitiska tolkningar av valet av den utrikespolitiska S-talespersonen Urban Ahlin som kandidat som talman.
– Förra gången var det Jan Eliasson som plockades in. Huruvida pilen pekar på Wallström nu vet jag inte. Men plötsligt var hon med väldigt mycket hela tiden i valrörelsen, nära Stefan Löfven.

10:27 Kent:
Utses ny statsminister idag?
Johanna Ekström:
Hej! Nej det kommer inte ske i dag. Första dagen som en statsministeromröstning kan ske är på torsdag. Den kan också komma att ske på fredag. Vilket är ännu inte bestämt än men besked kommer troligtvis att komma under dagen.

10:28 Tobias Brandel:
Att det nu står klart att Urban Ahlin inte blir Socialdemokraternas utrikesminister trots att han länge varit partiets utrikespolitiska talesperson, ska det betraktas som att han avpolletteras? Nja, inte riktigt enligt statsvetare Jonas Hinnfors.
– Talmansposten är inte vilken post som helst. Striden kring om SD ska få andra vice talmansposten visar att det ändå finns något kontroversiellt i det. Det är inte vilken post som helst, det är symboliskt tungt att företräda riksdagen utåt. Inrikespolitiskt är den inte så viktig, men man måste ha god kännedom om hur riksdagens sätt att arbeta.

10:29 Johanna Ekström:
Uppropet i riksdagen leds av riksdagens ålderspresident, som är den ledamot som har suttit längst i riksdagen. Avgående talman Per Westerberg är ålderspresident just nu och alltså den som kommer att hålla i uppropet.

10:33 Johanna Ekström:
Normalt sett tilldelas talmansposterna partierna utefter storleksordning (men det största blocket får ordförandeposten). Efter årets val innebär det att Sverigedemokraterna kommer att få andre vice talmansposten. Vänsterpartiet har velat frångå praxis när det kommer till SD men har inte fått gehör från Alliansen och Socialdemokraterna, som anser att praxis bör hållas. V kommer därför att begära sluten omröstning när andre vice talman ska utses, för att ledamoterna ska ha möjlighet att lägga ned sina röster.

10:34 Tobias Brandel:
– Han har en bred erfarenhet. Han har suttit i riksdagen i 20 år och kan den parlamentariska uppgiften i talmansuppdraget. Han har suttit i utrikesutskottet och det är det utskott där det finns mest behov av att samla olika partiers uppfattning över blockgränser. Och han har internationella kontakter, säger Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven till TT om Urban Ahlin

10:37 Johanna Ekström:
Vid en sluten omröstning syns det inte hur ledamöterna har röstat. De får en och en gå fram och lägga sin röst i en stor kruka. Övriga talmansposter kommer, om ingen begär sluten omröstning, att ske genom acklamation, som i princip innebär att samtliga är överens.

10:39 Tobias Brandel:
Omröstningen om talmän i riksdagen i dag ser ut att bli en långdragen historia. Vänsterpartiet kommer in i det sista att försöka stoppa att Sverigedemokraterna får posten som andre vice talman. Därför kommer de att begära en sluten omröstning. Nu meddelar också Socialdemokraterna att de kommer att rösta blankt om det blir en sluten omröstning om SD:s kandidat till 2:e vice talman.
Om alla utom SD:s ledamöter väljer att rösta blankt räcker inte det för att SD:s kandidat ska väljas till andre vice talman i en första omgång. Först vid en tredje omröstning kan deras kandidat i så fall gå igenom.

10:47 Tobias Brandel:
Björn von Sydow (S), som tidigare varit talman, och omnämnts som trolig kandidat för att få tillbaka jobbet, säger till Aftonbladet:
– Beslutet varit enhälligt i riksdagsgruppen. Jag har ingen kommentar utöver det.

10:52 Johanna Ekström:
Just nu är foajén utanför kammaren full av riksdagsledamöter. Alldeles strax ska den nya riksdagen ropas upp. En av de nya ledamöterna är S-ledaren Stefan Löfven, som av allt att döma ser ut att bli Sveriges nya statsminister senare i veckan.

10:54 Johanna Ekström:
Nu börjar riksdagsledamöterna ta plats i kammaren.

10:57 Tobias Brandel:
Även Moderaternas kan lägga ner sin röster vid en eventuell omröstning om SD:s förslag till andre vice talmansposten.
– Vi är beredda att lägga ner våra röster om det skulle bli aktuellt, säger gruppledare Anna Kinberg Batra till Expressen.

10:58 Tobias Brandel:
Sverigedemokraterna kommer att presentera sin partisekreterare Björn Söder som andre vice talman till riksdagen.
– Det är väldigt hedrande, naturligtvis, säger Söder till TT.

11:01 Johanna Ekström:
Nu hälsar Per Westerberg, i egenskap av ålderspresident, ledamöterna välkomna. Han säger att den äldsta ledamoten är 81 och den yngsta 21.

11:03 Johanna Ekström:
Han vänder sig till dem som är nya i riksdagen, och säger att de har fått det finaste uppdraget: att företräda svenska folket. Men att det också är ett uppdrag som förpliktigar och ställer stora krav.

11:05 Johanna Ekström:
Dag Klackenberg ersätter alltså Fredrik Reinfeldt, som inte är på plats vid uppropet.

11:06 Johanna Ekström:
Nu ropas ledamöterna upp och svarar ja, om de är på plats.

11:10 Johanna Ekström:
Efter uppropet kommer alltså den nya riksdagen att utse ny talman samt nya vice talmän. Enligt praxis kommer S inneha talmansposten och partiet har som sagt nominerat Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperon, till posten. Vice talmansposten innehas av Moderaterna som utsett avgående migrationsminister Tobias Billström. SD:s ledamot, som väntas bli andre vice talman, är ännu inte tillkännagiven. MP har nominerat Esabelle Dingizian till tredje vice talman.

11:15 Johanna Ekström:
Talmannen leder riksdagsarbetet och är den som företräder riksdagen i Sverige och internationellt. De tre vice talmännen bistår talmannen. Tillsammans utgör talmännen det som kallas för riksdagens presidium. De talmän som väljs idag sitter en mandatperiod.

Stefan Löfven på plats i riksdagen. Foto: TT

11:16 Johanna Ekström:
Talmannen, som alltså väntas bli Urban Ahlin, måste vara neutral och får inte delta i några debatter. Det får däremot de vice talmännen, som deltar i riksdagsarbetet på samma sätt som övriga riksdagsledamöter.

11:17 fredrik:
vad händer om SD inte vill ha 2 talmansposten ??
Johanna Ekström:
SD har inte gett uttryck för att de skulle tacka nej till den posten, de har snarare krävt den. Men rent teoretiskt skulle troligtvis Centerpartiet, som är fjärde största parti i riksdagen, då få en av vice talmansposterna.

11:21 Johanna Ekström:
Nu är ledamöterna uppräknade och Mikael Damberg, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, har ordet. Han talar om Urban Ahlin, som S nominerat till talmansposten, och säger att han besitter den kompetens och erfarenhet som krävs för att leda arbetet i riksdagen .

11:22 Johanna Ekström:
Nu talar Moderaternas gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra. Hon säger att M hedrar praxisen i riksdagen, att det största blockets största parti ska inneha talmansposten. Det är därför M inte har nominerat någon egen talman.

11:23 PerB:
Sitter man partivis eller hur är det?
Johanna Ekström:
Hej! Nej, de är sorterade efter valkrets.

Tobias Billström på plats. Foto: TT

11:25 Johanna Ekström:
Anna Kinberg Batra talar nu om avgående talmannen Per Westerbergs förtjänster. Hon säger bland annat att han sett till att det numera finns två kaffemaskiner i foajén (till skillnad från en tidigare), och drar hem skratt.

11:26 Johanna Ekström:
Kammaren har nu via acklamation (muntligt bifall) valt Urban Ahlin till ny talman.

11:27 Johanna Ekström:
Nu har Tobias Billström utsetts till förste vice talman, med applåder som följd.

11:27 Johanna Ekström:
Nu talar SD:s Mattias Karlsson angående partiets vice talmansnominering.

11:28 Johanna Ekström:
SD nominerar som sagt Björn Söder.

11:28 Johanna Ekström:
Björn Söder har tidigare varit partisekreterare för SD.

11:31 Johanna Ekström:
Eftersom Vänsterpartiet är kritiskt till att SD ska få posten som andre vice talman har de begärt sluten omröstning. Just nu småpratas det i kammaren samtidigt som valsedlar delas ut till riksdagsledamöterna.

11:34 Karl-Johan:
Vilka står det mellan om vice talmansposten?
Johanna Ekström:
Det finns tre vice talmän, som utses av partier efter storleksordning. Så det står egentligen inte mellan några, utan väntas bli de som partierna har utsett.

11:34 PerB:
Så Jimmie Åkesson kan teoretiskt hamna bredvid Jonas Sjöstedt?
Johanna Ekström:
Teoretiskt sett ja. Men praktiskt sett nej, eftersom de tillhör olika valkretsar.

11:35 Karl-Johan:
Varför var det Mikael Damberg och inte Stefan Löfven som pläderade för S talmansnominering?
Johanna Ekström:
Troligtvis eftersom Damberg är partiets gruppledare i riksdagen.

Urban Ahlin får applåder. Foto: Tomas Oneborg

11:40 Johanna Ekström:
Vid sluten omröstning går det alltså inte att se hur en enskild ledamot har röstat. Kandidaten, Björn Söder, måste få mer än hälften av rösterna. Annars blir det en ny runda. Totalt kan tre omröstningar ske, efter det blir den vald som har fått flest röster. Flera partier har sagt att de kommer lägga ned rösterna, varför det här kan bli ganska utdraget.

11:41 Johanna Ekström:
Nu går ledamöterna en efter en fram och lämnar sina valsedlar till Per Westerberg, som lägger dem i en urna.

11:42 Karl-Johan:
Men vilka har ledamöterna att välja mellen avseende andre vice talmansposten?
Johanna Ekström:
Som jag har förstått handlar det mest om att visa ett missnöje mot att SD har fått andra vice talmansposten. De som är missnöjda med det kommer lägga ned sina röster, snarare än att rösta på någon annan.

Även Tobias Billström fick applåder. Foto: Tomas Oneborg

11:47 Anna:
Miljöpartiet har väl också nominerat en person?
Johanna Ekström:
MP har nominerat till tredje vice talman. SD till andra vice talman. Det finns tre vice talmän.

Håkan Juholt och Peter Hultqvist tar bilder av nye talmannen Urban Ahlin. Foto: TT

11:52 Johanna Ekström:
Det tar lite tid när samtliga 349 ledamöter ska gå fram och lägga sin röst i urnan.

11:54 Johanna Ekström:
Nyligen tillrättavisade Per Westerberg ledamöterna om att de som vill prata med varandra får göra det utanför kammaren, där det även kommer finnas mackor i pausen.

11:56 Johanna Ekström:
Moderaterna utsåg Tobias Billström till första vice talman på ett möte med riksdagsgruppen under söndagen. Här kan ni läsa mer om det. Då omvalde de också Anna Kinberg Batra till gruppledare i riksdagen för partiet.

12:01 Johanna Ekström:
Allt talar för att vi i slutet av den här veckan kommer att ha en ny regering på plats. När Stefan Löfven höll presskonferens i fredags sade han att förhandlingarna med MP går bra och att han räknar med att kunna presentera regering och regeringsförklaring på fredag. Här kan ni läsa om veckan som är något av en ”supervecka” inom svensk politik.

12:02 Aron:
Johanna: Billström är väl ändå föreslagen till första vice talman?
Johanna Ekström:
Korrekt, jag var lite för snabb men har rättat till det nu.

12:04 Johanna Ekström:
Nu räknas rösterna i den slutna omröstningen om Björn Söder (SD) som andre vice talman i riksdagen.

Björn Söder och Jimmie Åkesson. Foto: Tomas Oneborg

12:07 Per Blomquist:
Vad händer om inte Söder väljs?
Johanna Ekström:
Han måste få fler än hälften av rösterna. Om han inte får det i första rundan blir det en ny omgång. Efter tre omgångar blir den person som fått flest röster vald.

12:08 Johanna Ekström:
Nu är rösterna färdigräknade och talmannen läser upp resultatet. Men i princip samtliga riksdagsledamöter har lämnat kammaren för att äta mackor.

12:09 Johanna Ekström:
Ledamöterna kan alltså rösta för Björn Söder eller rösta blankt.

12:10 Johanna Ekström:
Än så länge är det väldigt många blankröster.

12:12 Christopher:
”(m) hedras praxis att största blockets största parti utser talman” sades innan. Men (s) hedrade väl INTE denna praxis 2010?
Johanna Ekström:
Det stämmer, S föreslog då Kent Härstedt som talman, med hänvisning till att de ansåg att talmansposten ska tillhöra det största partiet.

12:13 Aron:
Indikerar röstantalen på att samtliga utom SD röstat blankt eller bara V och S?
Johanna Ekström:
Det är svårt att säga ännu, men det kan konstateras att de allra flesta rösterna hittills har varit blanka.

12:17 Lina:
Räknas de blanka rösterna? Räcker det om Björn Söder får 50 procent av de röster med ett ja eller nej?
Johanna Ekström:
De kan antingen rösta blankt eller för Björn Söder. Han måste få 50 procent av totala röster.

12:18 Johanna Ekström:
Just nu talar väldigt mycket för att det kommer bli ytterligare en omröstning. Björn Söder har hittills bara fått ett fåtal röster, de allra flesta rösterna har varit blanka.

Gustav Fridolin och Stefan Löfven. foto: Tomas Oneborg

12:22 Johanna Ekström:
Sverigedemokraterna har 49 av totalt 349 mandat i riksdagen. Nu återstår att se om någon utöver de sverigedemokratiska riksdagsledamöterna har röstat för Björn Söder.

12:26 Tommy L:
Varför används inte det vanliga röstsystemet med knapptryckning? Det här sättet blir ju, verkar det som, enormt utdraget.
Johanna Ekström:
Talmansvalet sker normalt sett via acklamation (uttalat bifall), viket redan har skett under dagen vad gäller Urban Ahlin (S) och Tobias Billström (M). Men ledamöterna kan också begära sluten omröstning, vilket V nu har gjort, i vilken det inte går att se hur ledamöterna har röstat. Det är det som sker nu.

12:29 fredrik:
1, 2 och, 3 talmans poster vad får man göra som 2 och 3 talman, rycka in när 1 är ledig eller sjuk.
Johanna Ekström:
Från riksdagens hemsida: ”De vice talmännen kan i talmannens ställe leda riksdagens arbete och kammarens sammanträden. De representerar även riksdagen i olika sammanhang. Till skillnad från talmannen så får de vice talmännen rösta även när de leder sammanträden i kammaren. De får däremot inte delta i debatter. I övrigt deltar de vice talmännen i riksdagsarbetet som de andra riksdagsledamöterna.”

12:30 Björn N:
Hur många röster har Björn Söder nu? Finns det några andra föreslagna namn?
Johanna Ekström:
Jag har tyvärr inte lyckats hålla räkningen exakt, men vi kommer få svar på det om ett tag. Det finns inga andra namn, bara blankröster eller Björn Söder.

12:34 Peter:
Hur många röster behöver Björn Söder för att bli Talman?
Johanna Ekström:
Han behöver mer än hälften, vilket han inte ser ut att få nu. Annars blir det en ny omröstning. I tredje omröstningen blir den som fått flest röster vald.

12:36 Aron:
Björn N: För att kunna avlägga en giltig röst på någon annan måste den personen nomineras innan voteringen inleds. Detta har inte skett och därför kan man bara rösta på Söder eller blankt för att rösten ska vara giltig.

12:38 Lasse:
Vilken var anledningen att V valde att begära sluten omröstning?
Johanna Ekström:
Vänsterpartiet anser att Sverigedemokraterna inte bör inneha någon vice talmanspost. Skälet som partiet har uppgett är att den som är talman inte bara representerar sig själv och sitt parti, utan hela riksdagen.

Billström och Löfven i samtal under omröstningen. Foto: Tomas Oneborg

12:38 Björn N:
Aron: jag förstår, tack för svaret!

12:41 Herr Flinga:
Vem blir 2:e vice talman om Björn Söder röstas ned?
Johanna Ekström:
Om Björn Söder inte får mer än hälften av rösterna blir det en ny omröstning. Om resultatet blir likadant då blir det ännu en omröstning. I den tredje omröstningen blir den vald som har fått flest röster.

12:47 Johanna Ekström:
Det kommer väldigt många frågor om själva proceduren. Det här är vad som gäller: Det går enbart att rösta blankt eller för Björn Söder. Ingen annan har nominerats och därför går det inte att rösta på någon annan. Det betyder, som många av er påpekat, att Björn Söder alltså i slutändan kommer att bli vald ändå, eftersom den som får flest röster i tredje rundan blir vald.

12:50 Göran Davidsson:
Vad menas med ”mer än hälften av rösterna”? Är det det totala antalet röster eller antalet röster på andra namn?
Johanna Ekström:
Han måste få mer än hälften av samtliga röster. Det finns inga röster på andra namn eftersom ingen annan har nominerats.

12:51 johan:
Detta kanske är svårt att svara på, men jag förstår inte varför de andra partierna inte nominerat ett alternativ till Söder?
Johanna Ekström:
Alliansen och S har sagt att praxis ska hållas, det vill säga tredje största partiet, som är SD, ska få andre vice talmansposten. Det kan nog vara svaret på din fråga.

12:52 Johanna Ekström:
Nu är räkningen klar. 345 valsedlar har lämnats, 53 ledamöter har röstat för Björn Söder, övriga har röstat blankt. Det blir alltså en ny omröstning.

12:53 Johanna Ekström:
SD har 49 riksdagsledamöter, nu röstade totalt 53 för Björn Söder, alltså ytterligare fyra ledamöter utöver Sverigedemokraterna.

12:55 Annika:
Får de skriva en ”nominering” på den blanka lappen?
Johanna Ekström:
Den räknas i så fall inte eftersom nomineringarna måste ske i förväg.

12:56 E:
Vad innebär en ny omröstning för Björn Söder?
Johanna Ekström:
Det innebär att hela proceduren kommer att återupprepas ännu en gång. I slutändan kan vi ändå räkna med att han blir andra vice talman eftersom ingen annan har nominerats.

12:57 Annika:
Det blir alltså ett till val mellan Björn Söder och ”blankt”?
Johanna Ekström:
Korrekt.

13:04 Johanna Ekström:
Det kommer många frågor just nu om varför det sker omröstningar när utgången ändå redan är klar. Blankrösterna handlar mest om en markering från de andra partierna. Det är Vänsterpartiet som har begärt sluten omröstning, partiet har tidigare sagt att de hellre vill se M, MP och C på de vice talmansposterna. Men Centerpartiet har inte nominerat någon kandidat, därför går det enbart att rösta på Björn Söder.

13:08 Johanna Ekström:
Nu går ledamöterna återigen en runda förbi talmannen för att lämna sina röster. Det är som sagt en relativt utdragen process. När samtliga röster är lämnade ska rösterna återigen läsas upp och räknas.

Johan Pehrson, FP:s riksdagsman och talesperson i rättsfrågor säger sig vara säker på sin sak på Twitter.

13:32 Johanna Ekström:
Björn Söder säger att han inte hade förväntat sig något av de andra partierna aktivt skulle stödja honom.
– Men det här visar att de andra partiernas prat om att man skulle följa gängse praxis bara är tomt prat, eftersom de inte gör det.
– Det är Vänsterns demokratiska rättighet att begära sluten omröstning, sedan kan man ju tycka att det drar löjets skimmer över riksdagen eftersom det bara finns en enda kandidat, säger han.

13:33 Johanna Ekström:
Urban Ahlin (S) som valts till ny talman har nu entledigats från omröstningarna och befinner sig nere i talmanskorridoren, uppger hans pressekreterare.

Jimmie Åkesson röstar igen. Foto: TT

13:40 Johanna Ekström:
Tre av fyra talmän ser alltså ut att bli män. Det trots att riksdagen ska verka för jämställdhet. Så här säger socialdemokraten Veronica Palm om det:
– Varje parti äger sin nomineringsrätt och så tycker jag att det ska vara. Då kan man inte styra varandras val. Däremot är det här ett bevis på att vi fortfarande lever i ett samhälle där män värderas högre än kvinnor, varje gång vi ser det måste vi ta på oss de där glasögonen och fortsätta kampen för jämställdhet.
**Fanns det någon kvinna uppe som förslag när Socialdemokraterna valde Urban Ahlin som talman? **
– Nej, vi valde Urban eftersom han är den bästa kandidaten och vi tror att han kan göra ett jättebra jobb.

13:40 Rikard:
Någon som har kommenterat att det blir tre män som blir talmän och ingen kvinna?
Johanna Ekström:
Det ser ut att bli tre män och en kvinna. Se Veronica Palms kommentar nedan.

13:48 Johanna Ekström:
Nu är den andra omröstningen färdigräknad. Den här gången får Björn Söder 51 röster av 345. Övriga 294 har röstat blankt. Det blir alltså en tredje omgång.

13:50 Johanna Ekström:
Riksdagen tar en kortare paus innan den tredje omröstningen inleds.

13:50 Josefine:
Varför finns de ingen motkandidat?
Johanna Ekström:
Ingen av de andra partierna har nominerat någon motkandidat.

13:51 Per:
Samma resultat som första omgången eller hände det något?
Johanna Ekström:
Björn Söder fick i andra omröstningen två röster färre jämfört med i den första.

13:51 Johanna Ekström:
Det var alltså 53 personer som röstade för Björn Söder i den första omgången. I den andra omgången hade antalet krympt till 51.

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven och Mikael Damberg. Foto: TT

13:58 Johanna Ekström:
Enligt Vänsterpartisten Hans Linde, måste vi gå så långt tillbaka som till 1800-talet för att hitta en liknande omröstning, där det bara finns en kandidat, säger han till Ekot.

14:17 Johanna Ekström:
Just nu pågår en tredje omröstning om Björn Söder som andre vice talman. I den här omgången kommer den som har fått flest röster bli vald
(alltså Björn Söder eftersom han är den enda kandidaten).

14:24 Johanna Ekström:
Många riksdagsledamöter har nu passat på att lämna kammaren medan rösterna räknas en tredje gång.
Bland andra Åsa Romson som dricker kaffe i riksdagskaféet. Även hon är kritisk till att bara en av fyra talmän är kvinna.
– Det är tråkigt, men ingen nyhet att Sverige fortfarande är ett ojämställt land. I politiken borde vi egentligen vara ett föredöme, när man i samhället i stort agerar för att föräldrar ska ta ett mer jämställd ansvar, att företag ska vara mer jämställda och för att makt och inflytande ska fördelas lika, så det finns att jobba med.
– Miljöpartiets riksdagsgrupp är jämställd, vi nominerade den enda kvinnan till talman, vi gör vad vi kan, säger hon.

14:28 Eva:
Om det nu blir Söder i alla fall. Varför var dom tvungna att rösta om tre gånger.
Johanna Ekström:
Reglerna är egentligen till för när det finns två olika alternativ att välja på, då blir det en utslagningsprocess. Den situation som har uppstått nu är ovanlig, sist en liknande omröstning skedde, att det bara fanns en kandidat, var enligt Vänsterpartiet på 1800-talet.

Omröstning för tredje gången. Foto: TT

14:36 Johanna Ekström:
Sveriges nya talman Urban Ahlin säger till SvD att det är hedrande att ha blivit vald till talman.
– Jag brukar kalla mig demokratisk fundamentalist och riksdagen är demokratins högborg i Sverige. Att få tjänstgöra som talman är för mig väldigt stort.
Är det något särskilt du vill verka för?
– Det är ett besvärligt parlamentariskt läge, jag tror att det handlar om att försöka skapa en atmosfär av samarbeten och försöka förhindra onödiga låsningar. Jag hoppas kunna bidra till det genom den erfarenhet jag har av riksdagsarbete och samarbeten över blockgränserna.

14:39 Johanna Ekström:
Senare under eftermiddagen ska Urban Ahlin träffa företrädare för samtliga riksdagspartier samt de vice talmännen. När det är klart kommer han att hålla en pressträff på riksdagen.

14:42 Samuel:
Vad kostar det egentligen att betala lön till 349 riksdagsledamöter i tre timmar för att de ska sitta och slösa bort sin arbetstid på det här viset?
Johanna Ekström:
Riksdagsledamöterna har månadslön, inte timlön. Grundarvodet ligger på 59 800 skattepliktiga kronor i månaden. Talmannen har samma lön som statsministern, det vill säga 156 000 kronor i månaden.

14:47 Johanna Ekström:
Nu är Björn Söder vald till riksdagens andra vice talman.

14:47 Johanna Ekström:
I den tredje omröstningen röstade 52 personer för Söder.

14:48 Johanna Ekström:
Nu är även MP:s kandidat till tredje vice talmansposten Esabelle Dingizian vald via acklamation.

14:49 Johanna Ekström:
Nu talar Urban Ahlin i kammaren. Han tackar för förtroendet och får applåder.

14:52 Johanna Ekström:
Han berättar nu vilka som är gruppledare för partierna i riksdagen:
Mikael Damberg (S)
Anna Kinberg Batra (M)
Mattias Karlsson (SD)
Maria Ferm (MP)
Anders W Jonsson (C)
Johan Persson (FP) kommer dock ersättas av Erik Ullenhag som fortfarande är minister.
Emma Henriksson (KD)

14:54 Tove:
Hur kan Söder bli vald med endast 52 röster?
Johanna Ekström:
I den tredje omgången blir den vald som får flest röster. Eftersom Björn Söder var den enda kandidaten blev det således han.

Håkan Juholt laddar sin telefon. Foto: Tomas Oneborg

15:09 Johanna Ekström:
Nu är alltså talmannen och de tre vice talmännen utsedda. Urban Ahlin (S) är riksdagens nya talman, Tobias Billström (M) förste vice talman, Björn Söder (SD) andre vice talman och Esabelle Dingizian (MP) tredje vice talman. Det blev en långdragen process eftersom Vänsterpartiet hade begärt sluten omröstning om Sverigedemokraternas kandidat Björn Söder.

15:20 Johanna Ekström:
Med det avslutar vi SvD:s liverapportering från riksdagen för dagen. Tack för att ni har hängt med och ställt frågor.

Annons
Annons
X

Nyvalda talmännen Urban Ahlin (S), mitten, vice talman Tobias Billström (M), till höger, och andre vice talman Björn Söder (SD), till vänster, på riksdagens podium i plenisalen.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT Bild 1 av 22

Björn Söder och Jimmie Åkesson väntar på resultatet av omröstningen.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 2 av 22

Förre talmannen Per Westerberg röstar i nya talmansvalet.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 3 av 22

Socialdemokraternas kandidat till talman Urban Ahlin på plats i riksdagen inför uppropet.

Foto: TT Bild 4 av 22

Urban Ahlin (S).

Foto: TT Bild 5 av 22

I dag är det upprop och talmansval i riksdagen.

Foto: TT Bild 6 av 22

Urban Ahlin, Socialdemokraterna. Foto: Bezav Mahmod

Bild 7 av 22

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven på väg in i andra kammarsalen för välja partiets talmans kandidat. Foto: TT

Bild 8 av 22

Flera av de första kommentarerna på Twitter handlade mer om Margot Wallström och utrikesministerjobbet än om Urban Ahlin som ny talman.

Bild 9 av 22

Stefan Löfven på plats i riksdagen. Foto: TT

Bild 10 av 22

Tobias Billström på plats. Foto: TT

Bild 11 av 22

Urban Ahlin får applåder. Foto: Tomas Oneborg

Bild 12 av 22

Även Tobias Billström fick applåder. Foto: Tomas Oneborg

Bild 13 av 22

Håkan Juholt och Peter Hultqvist tar bilder av nye talmannen Urban Ahlin. Foto: TT

Bild 14 av 22

Björn Söder och Jimmie Åkesson. Foto: Tomas Oneborg

Bild 15 av 22

Gustav Fridolin och Stefan Löfven. foto: Tomas Oneborg

Bild 16 av 22

Billström och Löfven i samtal under omröstningen. Foto: Tomas Oneborg

Bild 17 av 22

Johan Pehrson, FP:s riksdagsman och talesperson i rättsfrågor säger sig vara säker på sin sak på Twitter.

Bild 18 av 22

Jimmie Åkesson röstar igen. Foto: TT

Bild 19 av 22

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven och Mikael Damberg. Foto: TT

Bild 20 av 22

Omröstning för tredje gången. Foto: TT

Bild 21 av 22

Håkan Juholt laddar sin telefon. Foto: Tomas Oneborg

Bild 22 av 22
Annons
X
Annons
X