Annons
X
Annons
X

ÖB om försvarets budget: ”Det saknas 6,5 miljarder”

Försvaret behöver 6,5 miljarder kronor extra, enligt ÖB Micael Bydén som presenterar Försvarsmaktens budgetunderlag för de kommande åren.

Av SvD
Det skärpta säkerhetsläget
Micael Bydén, Sveriges överbefälhavare
Micael Bydén, Sveriges överbefälhavare Foto: Lars Pehrson

– Vi arbetar dagligen med att stärka vår försvarsförmåga. Vi har tagit viktiga steg i den här riktningen. Verksamheten har intensifierats på alla plan, säger ÖB Micael Bydén vid pressträffen.

– På vissa områden har vi gått fram snabbare än vad som förväntats av oss. Sammantaget har vi i dag en starkare och bättre rustad försvarsmakt än för ett år sedan, fortsätter han.

Och planen framåt är klar:

Annons
X

– Vi ökar vår beredskap, vår tillgänglighet och vår stridsduglighet till 2020, säger Micael Bydén.

Micael Bydén säger, att kortfattat Innefattar budgetunderlaget förstärkning vad gäller personal, materiel och övningar.

– Det innefattar fler kontinuerligt tjänstgörande, övningar på operativ nivå och anskaffning av specialfordon och lastbilar, säger ÖB.

Enligt Stefan Ring, militärstrategisk expert vid Försvarshögskolan, innebär de extra miljarderna i budgetunderlaget att försvarsmakten höjer sig en bit över vattenytan och går i land med de åtaganden som beslutats. Men det är ingen jättehöjning.

– ÖB har resonerat utifrån vad som kan uppfattas som rimligt av regeringen, säger Ring.

Ring påpekar att flera pågående projekt drar mycket pengar. Dessutom har dollarns uppgång inneburit kraftiga fördyringar.

– Och när vi ska återgå till värnplikt kommer det att bli ännu dyrare. Det krävs bland annat nya förläggningar, säger han.

På sikt måste dock Sverige öka anslagen väsentligt, säger Ring. Till en början måste vi se till att försvarets andel av BNP inte sjunker under den nuvarande nivån på 1,1 procent.

– Det är en viktig signal till omvärlden. Men på lite sikt skulle vi behöva komma upp till den nordiska nivån på 1,3–1,4 procent, eller lite till. För att komma upp på 1,5 procent krävs 20 miljarder ytterligare per år. Det är ingen gigantisk summa, säger Ring.

Försvarsmaktens anslag har urholkats med minst fem miljarder kronor under perioden 2016–2020. Jämfört med budgetunderlaget för 2017 ökar kostnaderna för materielunderhåll med över 200 miljoner kronor årligen.

Försvaret behöver minst 6,5 miljarder kronor i sin planering. Därför behöver Försvarsmakten ”ta bort reducera eller förskjuta tidigare planerade åtgärder, vilket påverkar utvecklingen av krigsförbanden negativt”, skriver Försvaret i sitt budgetunderlag.

Laddar…

Hämtar liverapport.

Annons

Micael Bydén, Sveriges överbefälhavare

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 4
Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 4
Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 4
Foto: Lars Pehrson Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X