Annons
X
Annons
X

Littorin begär fallskärm – kan få 1,3 miljoner kronor

Sven Otto Littorin har ansökt om avgångsersättning.

Den förre ministern kan få en hel årslön: totalt 1, 3 miljoner kronor.

Av tidigare ministrar som avgått är det bara Lars Leijonborg (FP) som tagit ut fallskärmen.

[object Object]
En pressad Sven Otto Littorin meddelade i onsdags att han slutar som arbetsmarknadsminister. Nu samlas frågetecknen kring hans beslut medan Moderaterna väljer att inte kommentera uppgifter om brottsmisstankar. Foto: YVONNE ÅSELL

AV TIDIGARE AVGÅENDE MINISTRAR HAR BARA LARS LEIJONBORG (FP) TAGIT UT ERSÄTTNINGEN

Sven Otto Littorin (M) avgick i juli mitt under Almedalsveckan efter att Aftonbladet konfronterat honom med uppgifter om ett påstått sexköp under sommaren 2006.

Littorin förnekade men lämnade posten som arbetsmarknadsminister.

Nu ansöker han om avgångsersättning för tiden som statsråd.

Annons
X

Littorin hade en månadslön på 112 000 kronor som arbetsmarknadsminister. Enligt reglerna får han en årslön i fallskärm, sammanlagt 1 344 000 kronor.

Sven Otto Littorin skickade in ansökan den 26 juli till statsrådsarvodesnämnden.

– Nu kommer nämnden ta ställning till ansökan och pröva den, säger Charlotta Riberdahl, sekreterare vid nämnden.

Ersättningen kan dock bli mindre. Till exempel om nämnden anser att Littorin inte varit statsråd tillräckligt länge eller om han skaffat ett nytt jobb.

Sven Otto Littorin var statsråd i runt fyra år. Han kommer inte kunna få statsrådspensionen, som kräver minst sex års arbete som minister.

Hans avgång blev den femte för Fredrik Reinfeldts regering.

Men av de ministrar som avgått är det bara Lars Leijonborg, tidigare partiledare för Folkpartiet, som ansökt om avgångsersättning för tiden som statsråd.

Handelsminister Maria Borelius och kulturminister Cecilia Stegö-Chilò, som båda tvingades avgå efter köp av svart städhjälp och obetalda tv-licenser, valde att inte ens ansöka. Ingen av dem satt längre än tio dagar som ministrar.

Inte heller Mikael Odenberg, som i protest mot nedskärningarna i försvaret avgick som försvarsminister har ansökt om fallskärmen.

Annons
Annons
X

En pressad Sven Otto Littorin meddelade i onsdags att han slutar som arbetsmarknadsminister. Nu samlas frågetecknen kring hans beslut medan Moderaterna väljer att inte kommentera uppgifter om brottsmisstankar.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X