Annons

Alan Asaid:Litteraturpriset har alltid varit politiskt

Nobelprisen började delas ut 1901.
Nobelprisen började delas ut 1901. Foto: TT

Svenska Akademien har satt en ära i att stå över ”allt hvad krig och politik heter” i valet av Nobelpristagare, vilket har visat sig lättare sagt än gjort. Reaktionerna på årets pris påminner om den diskussion om politik kontra litterära kvaliteter som aktualiserades av första världskriget.

Under strecket
Publicerad

”Alla pris är politiska till sin verkan, om inte till sin avsikt”, menade akademiledamoten Artur Lundkvist i en intervju apropå stormarna kring Solzjenitsyns pris 1970. I alla starkt konfliktridna tider, som vår egen samtid, ekar förvisso de orden med påfallande giltighet. 

För Nobelpriset i litteratur är och har alltid varit ett politiskt pris. Om man med det menar att det inte undgår att vara en del av sin samtid, att det ständigt tvingats och tvingas förhålla sig till samtiden och till de författarskap som verkar i och genom den. Det må nu låta som en truism, men i litteraturprisets historia är frågan om prisets, den prisutdelande institutionens – och individernas – förhållningssätt till den egna samtidspolitiska verkligheten en genomgående och fasetterad följetong. 

Annons
Annons
Annons