Litteraturens kraft lika stark som kärlekens

UPPSLAG SvD Kultur publicerar idag ett avsnitt ur Per Wästbergs direktörstal vid Svenska Akademiens högtidssammankomst i Börssalen igår. Här talar han om litteraturen som slukar sin läsare, och läsningen som en starroperation på sinnena.

Under strecket
Publicerad
Per Wästberg.

Per Wästberg.

Foto: DAN HANSSON
Annons

Herbert Tingsten uppgav att han läste fyrtio tusen sidor om året. Det är faktiskt inte så mycket: hundratio sidor per dag. Jag är lika beroende som han av denna ostraffbara last. En särskilt enveten läsare var hertigen av Charost. Han ägde det palats i Paris som idag hyser brittiska ambassaden. Där hörde jag hur han sågs försjunken i läsningen av en bok medan man ledde honom till giljotinen. Innan han lade huvudet under bilan vek han ett hörn i boken för att markera var han slutat läsa.

Fast jag inte längre på barns vis slukar böcker, fortsätter de att sluka mig. Jag har läst böcker uppe i ett träd, med ficklampa i en skrubb på sommarnöjet, i alla slags gömställen. Och när man behöver det är böckerna själva gömställen som stänger en dörr mot omvärlden men lämnar en ljusspringa vid tröskeln.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons