Litteraturens eviga ungdom hittar nya historier

För snart 70 år sedan låg hon på en klippa på Ornö, tvärs över fjärden, och skrev sin första ungdomsbok. Den gavs ut några år senare, fick heta Elsies svåra år och ansågs väl skriven, i sin genre. I augusti fyller Inger Brattström 86 och skriver fortfarande ungdomsböcker.

Under strecket
Publicerad
Inger Brattström skriver fortfarande ungdomsböcker trots sina 86 år.

Inger Brattström skriver fortfarande ungdomsböcker trots sina 86 år.

Annons

Inger Brattström möter oss på bryggan vid Huvudskär med bruna ben, klädd i lätt sommarblekta shorts, sandaler och en bländande vit blus. Här ute har hon bott varje sommarhalvår de senaste 40 åren. I maj och september kan det gå dagar utan att hon ser en människa, bara klippor och hav. Så här års är det fullt av sommargäster för att inte tala om barn och barnbarn. I ”logementet” som hon kallar gästrummet, står sängar och våningssängar tätt och där är ofta fullt.
Hon biter ifrån en smula vid frågor om barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Skulle en man få sådana frågor? Vad har det med hennes skrivande att skaffa? Men sedan tillägger hon att en av döttrarna påpekat: det är ju också därför hon har kunnat fortsätta skriva ungdomsböcker. För att hon hela tiden fortsatt umgås med unga.
– Och så är jag ganska barnslig också. Jag är intresserad av unga, jag kan känna att jag förstår vad de menar.

I september kommer den senaste av hennes böcker, Flickan och den hemliga hunden. En berättelse om en ensam 13-årig flicka och hennes stora kärlek, hunden Nelly. Går den boken bra kan Inger Brattström tänka sig att skriva en fortsättning om Nelly som slädhund i fjällvärlden – självklart efter att först själv vistas där uppe en längre tid.
De första åren som författare skrev hon klassiska flickböcker, utgivna på B Wahlströms förlag, om käcka flickor och gossar som går i realskola, blir osams med väninnor och dansar foxtrot. Samtidigt som andra världskriget rasade i Europa och hon som ung fru födde sitt första barn.
– Egentligen hade jag tänkt läsa vidare, kanske bli journalist. Men kriget la en särskild stämning över oss som var unga då, många gifte sig tidigt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons