X
Annons
X
Analys

Theresa Benér: Litteraturen tar plats på scenen

PASSION Författare som Sebald, Bulgakov och Berger får på Avignonfestivalen sina texter förvandlade till scenkonst. Christoph Marthalers lek med My fair lady blir en ljuvlig sångkomedi om snubbeltrådarna i en globaliserad kultur.

Litteraturen är ofta en viktig inspirationskälla för dagens scenkonstnärer. Flera uppsättningar på Avignonfestivalen visar att böckernas ord kan få en innovativ fysisk och visuell gestaltning. Praktexempel är Simon McBurneys och Complicites spektakulära tolkning av Bulgakovs roman Mästaren och Margarita. Den omvandlar en 70 år gammal text till fysisk ensembleteater i ultramodern scenteknologi.

Men även den 85-årige författaren John Berger når ut till 2000 åskådare i Påvepelatset med en enkel högläsning av brevromanen From A to X. Varför? Jo därför att orden närmast sprängs av passion, raseri och engagemang. Att texten, en kvinnas brev till en man i fängelse, framförs av Berger i samspel med skådespelarna Juliette Binoche och Simon McBurney förstärker naturligtvis upplevelsen.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X