Annons
Krönika

Per Wästberg:Litteraturen kan leda Europa rätt i en otryggare värld

Emmanuel Macron mötte Angela Merkel på Frankfurts bokmässa i höstas. Av de båda statscheferna är Macron den som läser mer. I senaste La Nouvelle Revue Francaise berättar den franske presidenten om sin litteratursyn och om hur han mötte verkligheten via böckerna.
Emmanuel Macron mötte Angela Merkel på Frankfurts bokmässa i höstas. Av de båda statscheferna är Macron den som läser mer. I senaste La Nouvelle Revue Francaise berättar den franske presidenten om sin litteratursyn och om hur han mötte verkligheten via böckerna. Foto: Ralph Orlowski/TT

Tysklands Angela Merkel är det inte. Inte heller Storbritanniens Theresa May. Men Frankrikes Emmanuel Macron är en bokslukare och har kvar en ungdomlig entusiasm för litteraturen.

Publicerad

Det är känt att våra ledande politiker inte läser mycken god litteratur och ingen verkar förvånas. Palme och Göran Persson är undantag. Och Per Ahlmark på sin tid. Samma sak i Europa: Angela Merkel dras inte till Goethe och Hölderlin, Teresa May inte till Jane Austen och Thomas Hardy. Frankrikes presidenter är däremot bokslukare på hög nivå. Hemma i klassikerna citerar de La Fontaine och Vergilius, Racine och Balzac. Och kulturministern var tills nyligen en av landets främsta förläggare.

Emmanuel Macron intervjuas om sin litteratursyn i senaste La Nouvelle Revue Francaise (nr 630), den mest höglitterära av kulturtidskrifter. Han berättar hur han mötte verkligheten via böckerna. Han lärde känna blommornas doft hos Colette och Jean Giono innan han själv luktade på dem. Gides ”Jordisk föda” var en sinnlig upplevelse samtidigt som Albert Camus förmedlade den medelhavsklara intellektuella genomlysningen och René Char stod för poesin.

Annons
Annons
Annons