Annons

Släkters gång. Berättelser från ett glömt landLitteraturen kan faktiskt vara en fest

Jan Kjaerstad
Jan Kjaerstad Foto: Sutton-Hibbert/ IBL

Det talas om tidningsdöd och kulturell förmörkelse. Men vi får inte glömma bort kulturens optimister – som Jan Kjaerstad, vars författarskap är en lovsång till litteraturens enorma möjligheter. Magnus Persson har läst nya släktsagan (med en twist), ”Släkters gång”.

Under strecket
Publicerad

Litteraturen vantrivs i en kultur som tycks bry sig allt mindre om den. Eller? Det saknas i varje fall inte mörka diagnoser; vi möter dem i stort sett dagligen i debatten och på kultursidorna. Akademiledamoten Anders Olsson förkunnade i våras (DN 26/4) att den seriösa litteraturkritikens tid är förbi. Orsakerna heter tidningsdöd, digitalisering och värderelativism. Utan en stabil kanon reduceras kritikerna till opinionsbildare och tyckare i en offentlighet dominerad av populärkultur och den breda massans smak.

Dagen före tillkännagivandet av årets Nobelpris i litteratur intervjuades poeten Adonis i Sydsvenskan (12/10). Han konstaterar uppgivet att vi är vittnen till ”en kulturell förmörkelse världen över”, och fortsätter sitt resonemang så här: ”Vi lever i en tid som befinner sig i ett radikalt uppbrott från den grekisk-romerska civilisationen, till förmån för en kultur inriktad på sport och populärmusik.” Och så går Bob Dylan och tar hem Nobelpriset. Ridå.

Annons
Annons
Annons