Annons

Litteraturen går mot en arabisk vår

I TIDEN. Den politiska utvecklingen efter den 11 september ökade intresset för arabvärlden och muslimsk kultur. I dag översätts arabisk skönlitteratur allt mer till europeiska språk, och händelserna i Nordafrika lär bidra till trenden.

Uppdaterad
Publicerad

En möjligen mindre väntad följd av de senaste årens politiska utveckling, med början i terrordåden den 11 september 2001 och krigen i Irak och Afghanistan, är det ökade intresset i hela västvärlden för islam, de arabisktalande länderna och den muslimska världen. Den senaste tidens uppmärksamhet runt utvecklingen i Nordafrika är bara ett exempel. Trenden går dock längre tillbaka och är djupare. Allt fler unga väljer i dag studier med inriktning mot den arabiska/muslimska delen av världen och nya ekonomiska möjligheter har väckt finanssektorns uppmärksamhet. Men något av ljuset har också fallit på den litterära scenen och resulterat i ett tydligt ökande intresse för litteratur skriven av arabisktalande författare.

I Sverige har det getts ut runt 60 skönlitterära verk översatta från arabiska de senaste tio åren, mer än tre gånger så många som mellan 1991 och 2000. Och på engelska – ett språk som det översätts oerhört mycket
från men påfallande lite
till – finns numera ett stadigt växande antal verk översatta från arabiska.

Annons
Annons
Annons