Annons
Krönika

Annina Rabe:Litteraturen behöver proffs

Gör det själv-kulturen berikar det offentliga samtalet med nya röster. Idag kan alla vara sina egna förläggare. Men utan professionella författare och redaktörer vore litteraturen illa ute.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den forna bestsellerdrottningen Jackie Collins skapade viss uppmärksamhet i bokvärlden för någon vecka sedan när hon meddelade att hon tänkte ge ut sin nästa bok som e-bok, helt utan förläggare. Det var ett ”experiment”, menade Collins, som om det slog väl ut eventuellt kunde generera mer utgivning på samma sätt. Bland annat hade hon en novellsamling som hennes förläggare inte ville ge ut, eftersom novellsamlingar ”inte säljer”. Hon tänkte dock fortsätta arbeta med sin förläggare när det gällde de ordinarie böckerna.

Vi lever allt mer i en gör det själv-kultur som återspeglas på alla håll inom medier och kultur. Sedan länge har det varit möjligt att ge ut egna tryckta böcker, att vara sin egen förläggare. De så kallade print on demand-förlagen blir allt fler. Där är det möjligt även för dem som refuserats av större förlag, eller de som helt enkelt inte är beroende av att ha ett ”riktigt” förlag i ryggen, att ändå ge ut sina egna böcker. Med e-bokens snabba framväxt blir naturligtvis det här ännu enklare. Att etablerade författare i det breda skiktet väljer att ge ut böcker själv hjälper naturligtvis på utvecklingen.

Annons
Annons
Annons