Annons

Litterärt uppsving för sjukdomsskildringar

Allt fler väljer att skriva om sina sjukdomar. Så pass många att man har börjat tala om en ny vital genre. Patografin är en självbiografi som blottar det sjuka och skröpliga jaget.

Viktor Andersson / TT
Publicerad

I höst är både Yvonne Hirdman och Beate Grimsrud aktuella med böcker om sin bröstcancer. Beate Grimsrud väljer romanformen för att berätta om sin cancer, eller rättare sagt om sin romanfigur Vilde Bergs. Yvonne Hirdman väljer däremot dagboksformen.

I "Behandlingen" får läsaren dag för dag följa Yvonne Hirdman under en 205 dygn lång cancerbehandling. Hon bestämde sig för att skriva om sjukdomen dagen innan behandlingen påbörjades.

"Varför inte just jag – när så många andra också drabbas?" Med det mantrat försöker historikern och författaren Yvonne Hirdman i boken "Behandlingen" besvärja ödet under sin långa behandling mot bröstcancer.

Foto: Karin Wesslén / TT Bild 1 av 4

Beate Grimsrud är aktuell med boken "Jag föreslår att vi vaknar". Hon har i många år burit på romanen som skildrar livet efter ett cancerbesked. Arkivbild.

Foto: Daniella Backlund/SvD/TT Bild 2 av 4

Kristian Gidlunds bok "I kroppen min" hör till de senaste årens mest uppmärksammade patografier. Kristian Gidlund gick bort i sviterna av magcancer hösten 2013, några dagar före sin 30-årsdag. Arkivbild.

Foto: Leo Sellén / TT Bild 3 av 4

I boken "Stängt pga hälsosjäl" (2010) skriver Agneta Klingspor om sin bröstcancer. Boken är en av flera som Katarina Bernhardsson analyserade i sin avhandling "Litterära besvär". Arkivbild.

Foto: Niklas Larsson /TT Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons