Annons
Recension

Spår i snönLitterärt smågodis

KORTLÄSNING De cirka 28 sidor långa novellerna i Novellix första utgivning håller kvalitet i både text och formgivning. Eva Johansson undrar dock om det verkligen är korta böcker som stressade människor vill ha.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Intresset för novellen som konstform har en tendens att gå i vågor. Efter 90-talets novellboom verkar genren under senare år ha legat lite i träda hos de svenska förlagen, som nog överlag betraktar den som ett i grunden olönsamt och besvärligt inslag i utgivningen. Undantag finns förstås, men de är just undantag.

Sedan en liten tid är novellen dock tydligt på uppsving igen. Nu i veckan har Sveriges Radio P1 sänt fem nyskrivna, specialbeställda noveller, förra året startade prenumerationsprojektet Brevnoveller och nyligen utkom det nystartade förlaget Novellix med sina fyra första titlar – fyra fristående noveller i pixieboksformat. Samtidigt satsar både brittiska och tyska förlag på miniböcker med bland annat just noveller, och nätbokhandeln lockar med ”novellsinglar” tänkta att laddas ner till läsplattan.

Annons
Annons
Annons