X
Annons
X
Recension

Spår i snön Litterärt smågodis

KORTLÄSNING De cirka 28 sidor långa novellerna i Novellix första utgivning håller kvalitet i både text och formgivning. Eva Johansson undrar dock om det verkligen är korta böcker som stressade människor vill ha.

Intresset för novellen som konstform har en tendens att gå i vågor. Efter 90-talets novellboom verkar genren under senare år ha legat lite i träda hos de svenska förlagen, som nog överlag betraktar den som ett i grunden olönsamt och besvärligt inslag i utgivningen. Undantag finns förstås, men de är just undantag.

Sedan en liten tid är novellen dock tydligt på uppsving igen. Nu i veckan har Sveriges Radio P1 sänt fem nyskrivna, specialbeställda noveller, förra året startade prenumerationsprojektet Brevnoveller och nyligen utkom det nystartade förlaget Novellix med sina fyra första titlar – fyra fristående noveller i pixieboksformat. Samtidigt satsar både brittiska och tyska förlag på miniböcker med bland annat just noveller, och nätbokhandeln lockar med ”novellsinglar” tänkta att laddas ner till läsplattan.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X