Litterär elit visar vägen

Under strecket
Publicerad
Annons

...visade Kunskapskanalen på onsdagen ett ambitiöst och komplicerat program om jordens uppkomst. Är det till Kunskapskanalen allt som kräver koncentration och ansträngning på sikt ska hamna när SVT-ledningen byter ut samhällsprogram mot underhållning?
Det finns redan en litterär kanon. Att somligt är finare att läsa än annat vet alla. Men hierarkin bland dem som bedömer är ännu klarare än bland böckerna. Om en litterär högstatusperson säger att en bok är viktig och bra så vågar en vanlig gymnasielärare inte annat än lära ut detta, annars kanske hon har dålig smak. Den som tycker om samma böcker som Horace Engdahl har kvitto på att hon är en litterär elitmänniska. När Joyce Carol Oates häromåret hade yttrat sig positivt om Jonathan Safran Foers debutroman fick han förstås översvallande instämmanden i hela världen och Sverige, där varje recension nämnde att Oates förklarat denna bok mästerlig. Så är det med status. Kanon finns
oavsett den har riksdagens sanktion eller ej. Framförallt finns en kanon rörande människorna. Man känner den i hela sitt väsen om man växt upp i en kultur. Den utgör ett kulturellt klassamhälle som är oundvikligt men också kvävande. Så bildningen, där kanon utgör en del, bör även bestå i att lära sig att våga sparka upp kanons väggar. Men då är det bra att ha ordentligt på fötterna.

Evert Taube överlever även utan hjälp av kanon, men han ska med. Framförallt Briggen Bluebird av Hull. Den sjungs alltför sällan i Taubeprogrammen i SVT men framfördes av Sofia Karsson i torsdagens Musikbussen från Ängö i Bohuslän. Jag är så ortodox att jag helst bara vill att Sven-Bertil ska sjunga Evert men här var ett flertal skickliga artister, vars sång dessvärre klipptes mitt i för artisternas uttalanden om Taube. Dumt, det är visorna vi vill höra, inte tio plattityder på temat ”Taube är liksom Sverige”. Det vet jag inte om han är, men däremot är han något så ovanligt som hemmahörande i både elitens och folkets kanon.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons