Recension

Äta djurLitterär aktivist i köttfabriken

Det började med att Jonathan Safran Foer blev pappa och ville veta vad han skulle ge sitt barn att äta. Inte kött, blev svaret efter tre års journalistiskt grovjobb som inkluderade olaga intrång i stängda fabriker.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Boken Äta djur borde läsas av varenda människa, skriver recensenten Fabian Kastner som efter läsningen väljer att även sluta äta fisk - så drabbande anser han boken vara (Bilden: Kycklingproduktion i Valla utanför Katrineholm, bilden har inget samband med boken)

Boken Äta djur borde läsas av varenda människa, skriver recensenten Fabian Kastner som efter läsningen väljer att även sluta äta fisk - så drabbande anser han boken vara (Bilden: Kycklingproduktion i Valla utanför Katrineholm, bilden har inget samband med boken)

Foto: LARS PEHRSON
Annons

I inledningen till sin personliga reportagebok ”Äta djur” skriver Jonathan Safran Foer att han redan innan han påbörjade sin granskning av den amerikanska köttindustrin tog för givet att det skulle bli en smutsig historia.

Sätter han därmed sin journalistiska trovärdighet på spel? Nja, snarare sätter han fingret på någonting intressant. Alla han pratade med visade sig nämligen tro samma sak. De förutsatte att det skulle bli en bok som förespråkar vegetarianism, utan att ha en aning om var han stod i frågan. ”Det antyder inte bara att en grundlig undersökning av husdjursproduktionen torde avskräcka från köttätande, utan också att de flesta redan är medvetna om att det förhåller sig så.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons