Annons
X
Annons
X
Litteratur
Recension

Äta djur Litterär aktivist i köttfabriken

Det började med att Jonathan Safran Foer blev pappa och ville veta vad han skulle ge sitt barn att äta. Inte kött, blev svaret efter tre års journalistiskt grovjobb som inkluderade olaga intrång i stängda fabriker.

(uppdaterad)
Boken Äta djur borde läsas av varenda människa, skriver recensenten Fabian Kastner som efter läsningen väljer att även sluta äta fisk - så drabbande anser han boken vara (Bilden: Kycklingproduktion i Valla utanför Katrineholm, bilden har inget samband med boken)
Boken Äta djur borde läsas av varenda människa, skriver recensenten Fabian Kastner som efter läsningen väljer att även sluta äta fisk - så drabbande anser han boken vara (Bilden: Kycklingproduktion i Valla utanför Katrineholm, bilden har inget samband med boken) Foto: LARS PEHRSON

Äta djur

Författare
Genre
Sakprosa
Förlag
Norstedts 340 s

Övers: Molle Kanmert Sjölander

I inledningen till sin personliga reportagebok ”Äta djur” skriver Jonathan Safran Foer att han redan innan han påbörjade sin granskning av den amerikanska köttindustrin tog för givet att det skulle bli en smutsig historia.

Sätter han därmed sin journalistiska trovärdighet på spel? Nja, snarare sätter han fingret på någonting intressant. Alla han pratade med visade sig nämligen tro samma sak. De förutsatte att det skulle bli en bok som förespråkar vegetarianism, utan att ha en aning om var han stod i frågan. ”Det antyder inte bara att en grundlig undersökning av husdjursproduktionen torde avskräcka från köttätande, utan också att de flesta redan är medvetna om att det förhåller sig så.”

Och visst är det så. I dag vet nog de allra flesta att vårt köttätande är förbundet med en lång rad problem: bortsett från djurens lidande, är djurfabrikerna den enskilt största orsaken till den globala uppvärmningen (större än hela transportsektorn inklusive flyget) och en av de främsta orsakerna till alla stora miljöproblem över huvud taget. De bidrar till att göra vår antibiotika mindre verkningsfull, förvärrar världsfattigdomen, är en grogrund för fågel- och svininfluensor och ödelägger haven.

Annons
X

Ändå fortsätter vi glatt att smörja kråset. De senaste 15 åren har köttkonsumtionen i Sverige ökat med över 50 procent, mycket för att köttet bara blir billigare och billigare. Det vill säga: för att lantbruket blivit allt svinigare. (Den som fortfarande förknippar svenskt kött med ”glada grisar” rekommenderas att besöka www.ettlivsomgris.se, eller läsa Torbjörn och Ylva Espings bok ”Monsterbiff till middag?”).

Att Jonathan Safran Foer, den hyllade författaren till romanerna ”Allt är upplyst” och ”Extremt högt och otroligt nära”, plötsligt gav sig in i grävbranschen kan tyckas förvånande, men upprinnelsen till boken är enkel: när Foer blev pappa ville han helt enkelt ta reda på vad det var för mat han förväntades ge till sitt barn.

Under tre års tid satte han sig in i litteraturen, reste runt och talade med forskare, farmare och fabriksarbetare. Någon djurfabrik släpptes han inte in i (det gör ingen utomstående numera, allra minst journalister) så han fick helt enkelt bryta sig in tillsammans med aktivister. Hans slutsats av alla intervjuer och nattliga äventyr är enkel: att äta kött är kanske inte fel i sig. Men med 99 procents sannolikhet är det fel att äta just den köttbit du har på tallriken.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Äta djur” är en faktaspäckad och stillsamt resonerande bok, utan trosvissa brösttoner. Foer redogör för sin egen brottning med svåra etiska problem, samtidigt som han tecknar en köttets kulturhistoria och redogör för de mest häpnadsväckande siffror och förhållanden, förbluffande också för den som redan tror sig veta på ett ungefär hur illa ställt det är. När jag läst ut boken har jag gjort så många understrykningar att jag är alldeles blå om fingrarna.

  Ändå drar jag mig för att ge exempel på de fullständigt horribla vedervärdigheter som Foer beskriver. Dels för att jag tycker att varenda människa borde läsa den här boken själv, men mest för att det vore att reducera problemet till enskilda missförhållanden. Problemet är inte att vi dammsuger haven på fisk, eller att vi utsätter kor, höns, grisar och odlad fisk för regelrätt tortyr. Problemet är att vi gör det på löpande band, dag efter dag, år efter år, i en skala som det är svårt att bilda sig ens en ungefärlig föreställning om. Vad är en miljard djur? Många. Vad är hundra miljarder djur? Väldigt, väldigt många. I världens köttfabriker ”förädlas” i dag 450 miljarder djur varje år.

  När Nobelpristagaren J M Coetzee jämförde djurindustrin med Förintelsen var det inte för att förringa lidandet hos dess offer, utan för att det helt enkelt inte finns någonting annat att jämföra med. Och på denna ofattbara grymhet: miljöförstöring, fattigdom, svält, ohälsa, sjukdomar, allergier, influensor, pandemier och allt slags elände.

  För Foers del resulterade hans undersökning efter många om och men i att han blev övertygad vegetarian. För egen del bestämmer jag mig för att sluta också med fisk (något annat kött har jag inte ätit på snart tjugo år). Jag tror att den här boken påverkar alla som läser den så. Att göra lite mer än man redan gör, växa några centimeter som människa.

  Foer pläderar inte för att alla ska bli vegetarianer. Men som han skriver: om alla åtminstone slutade äta på McDonald’s skulle problemen nästan helt försvinna.

  En del av boken består av ett ABC. Under rubriken ”Djurfabrik” skriver han: ”Ett uttryck som lär falla ur bruk om någon generation, antingen för att det då inte finns några djurfabriker eller inga familjejordbruk att jämföra dem med.”

  Det valet är helt och hållet konsumenternas.

  Allt om Foers projekt eatinganimals.com
  Annons
  Annons
  X

  Boken Äta djur borde läsas av varenda människa, skriver recensenten Fabian Kastner som efter läsningen väljer att även sluta äta fisk - så drabbande anser han boken vara (Bilden: Kycklingproduktion i Valla utanför Katrineholm, bilden har inget samband med boken)

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X