Ledare

Sanna Rayman:Litet möte, stora frågor

I och med den brittiske premiärministern David Camerons veto i december mot en fördragsrevision om skärpt budgetdisciplin har Angela Merkels Tyskland axlat manteln som politisk stormakt, skriver Hans-Åke Persson.
I och med den brittiske premiärministern David Camerons veto i december mot en fördragsrevision om skärpt budgetdisciplin har Angela Merkels Tyskland axlat manteln som politisk stormakt, skriver Hans-Åke Persson. Foto: MICHAEL SOHN/AP
Under strecket
Publicerad
Annons

I dag möter Fredrik Reinfeldt Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Storbritanniens premiärminister David Cameron och Nederländernas premiärminister Mark Rutte vid ett minitoppmöte på Harpsund. Den gemensamma nämnaren för deltagarna är att de företräder fyra EU-länder som klarat den ekonomiska krisen ganska bra. Länder med tillväxtfokus, reformvilja och budgetdisciplin. Toppmötet tillkännagavs – men drunknade i Europaparlamentsvalets kampanjhetta, i stället för att addera lite statsmannaglans åt Moderaterna. Med facit i hand vet vi att lite glans förmodligen hade behövts.

Det finns gott om skäl att prata ihop sig och frånsett de nyss nämnda likheterna och den långsiktiga frågan om Europa efter krisen, så finns också den mer brännande frågan om vem som ska efterträda Barroso på EU-kommissionens ordförandepost. Den ska emellertid inte diskuteras i dag. Det sade Fredrik Reinfeldt till TT redan häromveckan:

Annons
Annons
Annons