Liten skeppssättning bredvid stora Ales stenar

Skånska Ales stenar, som är en av de största skeppssättningarna i Norden, har ett litet syskon.

Under strecket
Publicerad
Stensamlingen Ale Stenar i Kåseberga ligger på Sveriges sydkust.

Stensamlingen Ale Stenar i Kåseberga ligger på Sveriges sydkust.

Annons

Med hjälp av ny teknik har Ales stenar på Österlen lockats att avslöja nya hemligheter. Arkeologer från Riksantikvarieämbetet har undersökt skeppssättningen under hösten. Bland fynden märks en äldre skeppssättning en halv meter under jord.
Den nya tekniken avslöjar föremål och strukturer under marken, lager för lager. Bilderna antyder bland annat en rektangulär struktur som kan vara en husgrund. Några cirkelrunda former finns vid skeppssättningens ena ände. Hela området verkar vara omgivet av något som kan ha varit diken eller palissader.
Dessutom anser sig forskarna se spåren av ytterligare en skeppssättning, en äldre, mindre anläggning ungefär en halv meter under marken.

– Fyndet betyder en hel del för förståelsen av den här miljön. Vi märker att det här monumentet kan ha haft en föregångare eller att det kan ha funnits flera monument på platsen. Det betyder att synen på fornlämningen blir mer komplicerad. Och det är ju bra, säger Tore Artelius, arkeolog på Riksantikvarieämbetet.
Undersökningarna har gjorts med hjälp av markradar, som fungerar ungefär som ett ekolod. Men man har även använt magnetometer som spårar föremål under jorden som avviker från den omgivande markens naturliga magnetism.
– Tekniken är betydelsefull inte minst för att man får möjlighet att avgränsa fornlämningar som vi redan känner till. En markradarundersökning kan ge en uppfattning hur stor en fornlämning är, man kan förstå hur stora områden som ska skyddas och liknande, säger Tore Artelius.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons