Annons

Liten mot stor i blågul insats för Gui Minhai

Utrikesminister Margot Wallström (S) på utrikesdepartementet i Stockholm.
Utrikesminister Margot Wallström (S) på utrikesdepartementet i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kärnvapenhot, extremism och polarisering. Och samtidigt oförutsägbara stormakter, varav en – Kina – håller Gui Minhai fängslad. Utrikesminister Margot Wallström (S) beskriver en mörk och orolig tid och säger att utrikesdepartementet arbetar väldigt hårt med den svenske förläggarens fall.

Under strecket
Tina Magnergård Bjers / TT
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) i FN:s säkerhetsråd i FN-skrapan i New York. Till höger syns Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog.

Foto: Mary Altaffer/AP/TTBild 1 av 2

Utrikesminister Margot Wallström (S) tillsammans med FN:s generalsekreterare António Guterres och FN:s Jemensändebud Martin Griffiths i samband med fredssamtalen om Jemen som hölls på Johannesbergs slott i Uppland i december.

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 2 av 2

– Vi tar ett steg framåt och ett tillbaka ibland. Vi står i kontakt med hans dotter och har genom påtryckningar sett till att han fått medicinsk hjälp, säger hon i en nyårsintervju med TT.

Fallet Gui Minhai ingår i det dagliga arbetet på utrikesdepartementet, som står i ständig kontakt med Kinas Sverigeambassadör och den svenska ambassaden i Peking, enligt Margot Wallström.

Annons
Annons
Annons