Liten Frank Ribèry blir stor

Missilen från Marseille. Mindre modiga män. Med bollsinne och frenesi. Bjässar som Jan Koller, Zlatan och Adriano har åkt hem från VM. Kvar i semifinalerna löper främst lirarna under medellängd. SvD:s sportkrönikör Jan Majlard har fått en ny favorit under turneringen: Franck Ribéry, Frankrike.

Under strecket
Publicerad
Frank Ribèry har imponerat under VM och på presskonferensen i går var det också han som var en av dem som fick flest frågor.

Frank Ribèry har imponerat under VM och på presskonferensen i går var det också han som var en av dem som fick flest frågor.

Annons

Den ”krockskadade” fransosen (Ribéry höll på att mista livet i en bilocka vid tre års ålder, därav det långa ärret runt hårfästet) fick inte lika mycket beröm som Zinedine Zidane efter triumfen mot Brasilien.
Men den skräck som lyste ur ögonen på Roberto Carlos från första stund beskrev bäst den franska revolutionen. Pressad i precis varenda ögonblick av missilen från Marseille förföll den kompakte brassen till ständiga regelövertramp.
**
Det var som att se andra** erkända män som J-O Waldner eller Roger Federer plötsligt bli bortkollrade av någon okänd förmåga på andra sidan nät.
Ribéry (som är väldigt lik den engelske eleganten Peter Beardsley) demonstrerade ett driv i steget parad med bollkontroll som drev
brassen till vansinne. Här utmanades han av en spelare som förmådde läsa spelet och behandla bollen i den högsta av farter, kännetecknet på världsklass.
Det värsta de ännu några dagar regerande världsmästarna vet är inte att förlora. Det är att bli utspelade. Det är då frustrationen når som högst.

Jag hade under VM-månaden 1998 i Marseille, innan det sydamerikanska entouraget svämmat över alla bräddar, gott om tid att lära känna det här kynnet.
Utsända reportrar stod på knä och bad inför semifinalen mot Holland. Inte nödvändigtvis för seger, utan för att Dennis Bergkamp inte skulle lura brallorna av brassarna på banan (hans dragning på Roberto Ayala och skott i krysset mot Argentina i kvartsfinalen var skäl nog).
Den här formen av finess, som brassarna själva normalt behärskar bäst, blixtbelyste under några minuter mitt i andra halvlek segern mot Brasilien.
Det kallas att vinna med stil.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons