Liten bit matjessill som en dyr omega-3-kapsel

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

22 december | Är vegetabiliskt fett alltid sundare än smör? Varje dag fram till jul går SvD igenom forskningen bakom några vanliga påståenden om kost och hälsa.

Under strecket
Publicerad
Annons

Även i dagens lucka ska vi ta upp ett budskap som förenklats så långt att det blivit meningslöst: uppdelningen mellan animaliskt och vegetabiliskt fett. Vad som beskrivs som ont eller gott beror på vilken sida i debatten du lyssnar på.

Alla råvaror – oavsett om det är fisk, mjölk eller kokosnötter – består av en blandning av ett stort antal fettsyror som sträcker sig från fleromättade över enkelomättade till mättade. Animaliskt fett innehåller en fettmix som ofta, men i varierande grad, ligger mer åt det mättade hållet – lite mindre mättat i exempelvis fisk, viltkött och även lamm. Djur som betar fritt får ett fett som är aningen mindre mättat.

Annons
Annons
Annons