”Allt blir bättre bara boken är klar”, lovade han sin sambo Karin. Nu är den klar och Tom Malmquist säger att om den vore ren fiktion, då kunde man fråga sig till vilket pris: ”Författaren förlorade både sin livskamrat och sin pappa. Han vann visserligen ett barn, om man får uttrycka sig så. Men det är en ganska tuff resa för att bli klar med en bok”, berättar han för SvD:s Karin Thunberg.
”Allt blir bättre bara boken är klar”, lovade han sin sambo Karin. Nu är den klar och Tom Malmquist säger att om den vore ren fiktion, då kunde man fråga sig till vilket pris: ”Författaren förlorade både sin livskamrat och sin pappa. Han vann visserligen ett barn, om man får uttrycka sig så. Men det är en ganska tuff resa för att bli klar med en bok”, berättar han för SvD:s Karin Thunberg. Foto: Malin Hoelstad

”Lite makabert att pappa sparade mitt avskedsbrev”

En ung man hittad mördad i en grotta i Huddinge 1991. Därifrån utgår författaren Tom Malmquist i sin nya dokumentära roman.

– Jag är alldeles för psykoanalytiskt intresserad för att inte se mordet på Mikael som en undersökning av mina egna demoner, säger han till SvD:s Karin Thunberg.

Publicerad

En mening bränner till i Tom Malmquists nya bok ”All den luft som omger oss” och när vi möts måste jag börja med den. Eftersom han beskriver hur han fräser mot sin gravida sambo Karin, i försvar för att hans skrivande tar så mycket tid: ”Viktigast är att jag blir klar med boken innan den där jävla bebisen kommer och vi måste ta hand om den”

Bebisen kom - och Karin dog. Det de trodde var influensa visade sig vara myeloisk leukemi och en vecka senare var hon borta. Medan han stod kvar med deras dotter, hon som fick namnet Livia.