Annons
X
Annons
X
Vin & Mat
Recension

Karthago Lite för tama smaker

AMBITIÖST Till Karthago på Skånegatan går man för gemytet och för att uppleva köket från södra Medelhavet. Men smakerna lever inte helt upp till våra förväntningar.

[object Object]
Karthago har knappt tio bord och en familjär stämning. Servitören heter Habib Jiassi och tillhör familjen som driver restaurangen. Foto: THERESE JAHNSSON

Karthago

Typ
Mellanklass
Kontakt
Adress: Skånegatan 71.

Telefon: 08-640 69 01. Varmrätter: 160–255 kr.

Betyg: 3 av 6

Då och då dyker det upp en restaurang i Stockholm som serverar mat från det nordafrikanska köket. Couscous-testet klarar de sällan och krogarna blir inte långvariga. Couscous, vetegrynen som är bas i köket i länderna kring sydvästra Medelhavet, ska ångkokas över puttrande stuvning på grönsaker, kött eller fisk och skaldjur. Karthago klarar testet: ingen överkokt, klimpig, fuskcouscous här och på tunisiskt vis är grynen färgade av buljongen.

Den lilla lokalen på Skånegatan förpliktigar. Här låg omtyckta Levelius och sedan nästan lika populära Berlin Sthlm. Restaurang Karthago med knappt tio bord är en familjeaffär och vi får innan vi ens beställt höra att ägarens svåger står i köket och hur visionen är att erbjuda mat som han själv åt som barn. En mycket god tanke och berättelsen, värmen och vinlistan med tunisiska viner höjer våra förväntningar.

Vi börjar med en plocktallrik. Degknyten med grönsaker, panerad zucchini, grönsaksröra med ägg och en sallad med gurka, äpple och mynta. Förutom den sistnämnda friska salladen är det en tämligen tam historia. Bättre lyckas man med den tunisiska klassikern, grillad sallad, salata michouia, med aubergine, paprika och lök. Men även här saknar vi sälta och smaker som lämnar avtryck.

Annons
X

Couscous är nationalrätt i Tunisien, Algeriet och Marocko. På Karthago är couscous tunisienne en lammgryta baserad på tomat och innehållande stora bitar av morot, potatis och en hel bit lamm med ben och relativt lite kött.

Syran från tomaterna tar över och vi hade önskat en mer fyllig smak. De vegetariska kikärtsbiffarna med mangold och persilja serveras med samma grytbas. I biffarna finner vi mer smaker men varför får vi så få? Den marockanska grytan tagine, i lerkärl med samma namn, är gjord på torsk och skaldjur. Tyvärr är fisken något överkokt – men rätten är trevlig och räcker länge.

Ändå är vi ganska nöjda när vi vandrar ner för krogtäta Skånegatan, notan landade på bra mycket mindre än vad vi är vana vid. Ambitionen finns och vi kan bara önska att man i köket på Karthago ska våga lite mer. Ge oss en meny som varierar efter säsong och som tar ut smaksvängarna, och krögaren Carl Sikalis lilla Karthago är här för att stanna.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Karthago har knappt tio bord och en familjär stämning. Servitören heter Habib Jiassi och tillhör familjen som driver restaurangen.

  Foto: THERESE JAHNSSON Bild 1 av 1
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X