Lite för listigt av Billström

Under strecket
Publicerad
Annons

Stockholm | Bostadsstiftelserna
Paulo Marogna och hans grannar i bostadsrättsföreningen i Akalla, en bra bit nordväst om Stockholms innerstad, ska inte inbilla sig att det spelar någon roll hur de röstar i kommunalvalet. Hur det är går ska de förbli hyresgäster, tycker Annika Billström. För allmännyttans skull. Men vilken allmänhet och vilken nytta handlar det egentligen om?
Socialdemokraterna i Stockholm börjar tydligen resignera. Ett maktskifte 2006 ser allt säkrare ut. Det är bara det ena eländet efter det andra. Senast ännu en motgång, nu i Regeringsrätten, i den allt snårigare historien om biltullarna. Enklast vore förstås att surra väljarna vid masten, så att de helt förhindras att ändra kurs om de skulle lockas av moderaters och folkpartisters sirensång. Nu är inte svenskt statsskick så praktiskt utformat, dock. Men ett par hundra tusen hyresgäster ska i alla fall gå att bunta ihop och binda fast vid vänsterns samhällsmodell.

Den nuvarande rödgröna majoriteten planerar att ombilda Stockholms
allmännyttiga bostadsbolag till stiftelser. Med den juridiska konstruktionen avser man att hindra vidare utförsäljningar av lägenheter till de hyresgäster som vill äga sina bostäder. Oavsett vad Stockholms nya politiska majoritet vill. Eller hur hyresgästerna själva än klagar.
Paulo Marogna, som SvD:s läsare kunde möta i fredags, hör till dem som kämpat länge för att få köpa sin lägenhet. Han kan inte förstå varför inte han och hans grannar ska få ”möjlighet att förbättra våra liv”.
Det är också rätt svårt att begripa. Annika Billström ordar exempelvis om att allmännyttan är viktig för att möta näringslivets krav på att nyanställda lätt ska få lägenhet i Stockholm. Det får mig att undra om hon över huvud taget bor här. Hur har hon i så fall kunnat undgå att notera den sedan länge blomstrande marknaden för andrahandsuthyrning till skyhöga hyror? Obegripligt, speciellt med tanke på att det s-styrda regeringskansliet förmedlar åtskilliga sådana lägenheter, medarbetare emellan.

Annons
Annons
Annons