X
Annons
X
Recension

Författaren Ingmar Bergman Lita inte på Bergman – han var visst författare

Han skrev hyllad skönlitteratur långt innan han regisserade, och hans filmmanus publicerades i bokform. Ändå vägrade den geniförklarade regissören se sig som annat än en hantverkare – och han satte bilden högt över ordet. John Sjögren har läst en utmärkt bok om Bergmans bidrag till litteraturen.

Foto: Anders Wiklund / TT
Läs mer om Vårens böcker 2018

Bilden av Ingmar Bergman som typexemplet på ett stort manligt geni är sedan länge väl etablerad i det svenska medvetandet. Ingenting låg dock längre ifrån Bergmans egen syn på sitt konstnärskap. Ska man tro hans egna utsagor, vilket man dock ska vara ytterst försiktig med att göra, var hans blick på den egna verksamheten inte alls präglad av romantikens genikultsanstrukna konstnärssyn. Snarare än ett inspirerat geni såg han sig själv som en hantverkare, en yrkesman som med flit och disciplin arbetade fram sina kulturprodukter.

Ingenstans blir denna hållning så tydlig som i Bergmans förhållande till det skrivna ordet. I Jan Holmbergs utmärkta introduktion till författaren Bergman kommer gång på gång denna instrumentella syn på skrivandet fram. Det Bergman skriver är endast ett slags råmaterial för den film eller tv-produktion som är den verkliga och färdiga produkten. Några egentliga litterära ambitioner påstår sig Bergman aldrig ha haft.

Foto: Anders Wiklund / TT Bild 1 av 3

Ingmar Bergman 1957.

Foto: IBL Bild 2 av 3

Ingmar Bergman 1977

Foto: IBL Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X