X
Annons
X

Lista: Nio hål-i-väggen ger bäst smak av Singapore

Singapores multietniska kök avnjuts helst i enkla hål-i-väggen eller i den lokala versionen av foodcourts, så kallade hawker centres. Detta är våra nio favoriter.

Singapores hawker centres är bästa ställena för att lära känna Singapores mat.

Foto: Phillip Bond/Alamy Stock Photo Bild 1 av 1

Del 1 av 10

Singapores hawker centres är bästa ställena för att lära känna Singapores mat.
Singapores hawker centres är bästa ställena för att lära känna Singapores mat. Foto: Phillip Bond/Alamy Stock Photo
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Del 2 av 10

Hoover Rojak: Fruktsallad som kräver erfarenhet

undefined

Långt ifrån alla västerländska smaklökar går i gång på rojak. Och visst, denna frukt- och grönsakssallad kräver viss "erfarenhet" innan man förstår att uppskatta såsen gjord på fermenterade räkor och de tusenåriga äggen (den kinesiska motsvarigheten till surströmming). Något mer lättsmälta är däremot salladens tuggiga jellyfish och omogna rosenäpplen.

De rutinerade gentlemännen på Hoover har gjort stans bästa rojak så länge alla kan minnas. De har till och med en specialbyggd maskin som gör deras räkpasta. Så hur smakar salladen? Inte alls dumt faktiskt. Varje tugga bjuder på en välbalanserad harmoni av sött, salt, syrligt, kryddigt, smuligt och en dos kolgrill från det medföljande brödet. Men äggen avstår vi.

Adress: Blk 90 Whampoa Drive, Whampoa Food Centre, #01-06

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Del 3 av 10

Hajjah Mona Nasi Padang: Kryddstarkt och livsfarligt

undefined

Bland de många malaysiska stånden i Geylang väljer vi helst Hajjah Mona. Här lagar man bland annat nasi rawon, en becksvart biffsoppa med påtagligt nötig smak. Färgen och smaken kommer från nöten buah keluak som är dödligt giftig om den inte fermenteras först. Soppans jordiga, nästan chokladaktiga toner blir snabbt beroendeframkallande – om du vågar prova.

Adress: Geylang Serai Food Centre, #02-166

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

    Anmäl dig här kundservice.svd.se
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X
    Foto: Simon Reddy/Alamy Bild 1 av 1

    Del 4 av 10

    Ocean Curry Fish Head: Blunda om du är känslig

    undefined
    Foto: Simon Reddy/Alamy

    Enligt legenden skapades Singaporefavoriten fiskhuvudcurry i ett indiskt matstånd på 1950-talet.

    I dag finns det två typer av fiskhuvudcurry; den kryddstarka indiska och en lite mildare kinesisk variant. Ocean fish head curry har emellertid hittat en mellanväg genom att blanda kinesiska, indiska och peranakanska smaker. Deras fisk är dessutom alltid pinfärsk vildfångad red snapper som lyfts av spisen i exakt rätt ögonblick för att behålla sin saftighet.

    Adress: Blk 92, Toa Payoh Lor 4 #01-264

    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X
    Foto: Laurie Strachan/Alamy Bild 1 av 1

    Del 5 av 10

    Hill Street Char Kway Teow: Fet mat är godast

    undefined
    Foto: Laurie Strachan/Alamy

    Tjocka risnudlar, kinesisk korv, en näve pilgrimsmusslor och generösa mängder krispigt ister. Nej, char kway teow är inte det singaporianska kökets mest hälsosamma rätt. Men det är definitivt en av de godaste, ursprungligen skapad av fattiga arbetare på 1800-talet som behövde en billig och energirik lunch. I dag riskerar vi snarare en hjärtattack av mängden fett. Men det är det värt. I synnerhet på Hill Street där mästaren Mr Ng lagat sin oantastliga char kway teow över koleld i närmare 50 år. Nyligen tog sonen över och därmed är verksamheten räddad i ytterligare en generation.

    Adress: Blk 16, Bedok South Road, #01-187

    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X

    Del 6 av 10

    Fu Ming Carrot cake: Morotskakornas epicentrum

    Den singaporianska morotskakan har varken frosting eller valnötter. Här hackar man ångad morotskaka i bitar och steker den sedan tillsammans med ägg och rädisor. Vissa ställen tillsätter även en mörk, sockerbaserad sås vilket ger en läcker smak av bränd karamell. På Fu ming carrot cake – morotskakornas epicentrum – serverar man både med och utan sås. Och viktigast av allt: man bakar sina egna kakor till skillnad från många andra som använder fabrikstillverkade. Resultatet är en kaka som är både matig och söt, krispig och mjuk, och som långsamt smälter i munnen.

    Adress: Redhill Food Centre, Blk 85, Redhill Lane

    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X
    Foto: X.I.A Bild 1 av 1

    Del 7 av 10

    Outram Park Ya Hua: Klassisk hamnarbetarfrukost

    undefined
    Foto: X.I.A

    Bak kut teh betyder "fläsk ben te" och det är precis vad som ställs fram: en skål med långkokat fläskben i en rykande buljong samt en kanna kinesiskt te. Det tidiga 1900-talets hamnarbetare inledde alltid morgonen med bak kut teh för att orka lasta rissäckar fram till solnedgången. Den som vill inta rätten på klassiskt hamnarbetarvis börjar med soppan. När den är uppäten häller man upp teet i soppskålen för att på så vis inte låta de sista resterna av fettet gå förlorat.

    Närapå dygnet runt-öppna Outram Park Ya Hua ligger, som sig bör, nära hamnen och gör en beryktat god bak kut teh. Te-menyn är omfattande, men oolong och pu-erh passar bäst till fläsket. Beställ även en tallrik you char kway (friterade brödpinnar) att doppa i buljongen.

    **Adress: **7 Keppel Road #01-05/07, PSA Tanjong Pagar Complex

    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X
    Bild 1 av 1

    Del 8 av 10

    Roland Restaurant: Chilikrabbans skapare

    undefined

    En Singaporeguide vore inte komplett utan att nämna landets favoritskaldjur – krabba. Helst ska det vara den stora srilankesiska sorten och sätten att tillaga dem är oräkneliga. Svartpepparkrabba är en favorit, likaså krabba med salta ägg, men chilikrabba är och förblir nummer ett. Rätten uppstod på 1950-talet när Madame Cher, ägarinnan av ett enkelt matstånd, bestämde sig för att experimentera med krabbor, chili och tomatsås. 65 år senare finns hennes skapelse på varenda skaldjursmeny i stan. Men självklart går vi till Madame Chers nuvarande ställe Roland, beläget högst upp i ett parkeringshus, där hon lagar sin rätt som hon alltid har gjort, det vill säga utan nymodigheter som ägg och sambal oelek. Chers ursprungsrecept är lite mildare, vilket lyfter fram de färska krabbornas naturligt söta smak.

    **Adress: **Block 8G, Marine Parade Central, #06-750

    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X
    Bild 1 av 1

    Del 9 av 10

    Roxy Laksa: Smakrik currysoppa med umami-kick

    undefined

    Tänk silkeslena risnudlar i en smakrik curry med chili för hetta, kokosmjölk för gräddighet och hackade räkor för umami-kicken. Toppa med en handfull färska räkor. Resultatet – laksa – är en av Singapores läckraste hawker centre-klassiker.

    Laksa är en perankan-kinesisk specialitet som slog igenom på Singapores gator efter Stillahavskriget. Korsningen Ceylon och East Coast Road är i dag stans laksa-centrum och konkurrensen mellan köken är knivskarp. Roxy Laksa höjer sig över mängden med sin traditionella laksa lagad från grunden. Färdiga kryddmixar och MSG är strängt förbjudet.

    När du fått in din laksa, gnugga alltid skeden mot soppskålens botten. Det ska kännas lite grynigt, som finkornig sand. Det är rester av de torkade räkorna och en garanti för att varje slurp kommer att göra dig lycklig.

    Adress: 48 East Coast Lagoon Food Village

    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X

    Del 10 av 10

    Tian Tian: Det hainanesiska kycklingrisets mästare

    Hainanesiskt kycklingris är det närmaste man kommer en singaporiansk nationalrätt. Kyckling och ris låter kanske inte som en stor kulinarisk upplevelse. Men tro oss, i all sin enkelhet är detta husmanskost av finaste slag med saftiga bitar majskyckling och ris som kokat i kycklingbuljong. Och som vi alla vet: även till synes enkla rätter kräver kunskap – och kärlek. Sådant finns det gott om på Tian Tian, vars kycklingris utnämnts till landets bästa. Deras rykte är numera så vida spritt att både Anthony Bourdain och Gordon Ramsay varit på studiebesök. Båda imponerades djupt av minimalismen.

    Utöver sitt stånd i Maxwell food centre öppnade Tian Tian nyligen en "riktig" restaurang för den som vill njuta av deras kycklingris i lite lugnare miljö (443 Joo Chiat Road).

    Adress: Maxwell Food Centre, 1 Kadayanallur Street, #01-10/11

    Annons
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X