Annons
X
Annons
X
(uppdaterad)

Lista: Här är världens tio farligaste städer

Organisationen Seguridad, justicia y paz har listat världens 50 städer med högst mordstatistik under förra året. Latinamerika har de absolut farligaste städerna där det inte pågår krig, enligt listan. Läs om städerna och om varför det sker så många mord.

Ett tiotal medlemmar ur Farc-gerillan som dödats av militär under strider i Cali.

Foto: Christian Escobar Mora/AP Bild 1 av 1

Bild 1 av 11

[object Object]
Ett tiotal medlemmar ur Farc-gerillan som dödats av militär under strider i Cali. Foto: Christian Escobar Mora/AP

10\. Cali, Colombia – 64 mord per 100.000 invånare

I slutet av 1980-talet gick Cali-kartellen ur Pablo Escobars Medellin-kartell. Under sin storhetstid kallades de av amerikanska DEA för "världens mäktigaste brottssyndikat" och hade kontroll över 90 procent av kokainhandeln i världen.

Efter att kartellen försvann under mitten av 1990-talet har andra organisationer tagit över drogverksamheten i staden Cali, varav en av dem, Los Rastrojos, anses vara Cali-kartellens arvtagare. Både stadsmiliser och FARC har varit aktiva i staden och dess omgivningar.

Annons
X
Annons
X

Vy över Kapstaden.

Foto: Schalk van Zuydam/AP Bild 1 av 1

Bild 2 av 11

[object Object]
Vy över Kapstaden. Foto: Schalk van Zuydam/AP

9\. Kapstaden, Sydafrika – 66 mord per 100.000 invånare

Tidigare har Johannesburg räknats som Afrikas farligaste stad där det inte pågår krig men nu har turistmagneten Kapstaden klättrat uppåt på listan. Brottsligheten är dock koncentrerad till olika townships i Cape Flats.

Det drogrelaterade våldet har ökat kraftigt på senare år men en betydande anledning till det ökade våldet är enligt International Business Timesöverbefolkning och en extremt hög arbetslöshet, uppemot 70 procent, som i sin tur leder till gängverksamhet.

Annons
X
Annons
X

Ammunition som beslagtagits i Palmira.

Foto: Carlos Julio Martinez/AP Bild 1 av 1

Bild 3 av 11

[object Object]
Ammunition som beslagtagits i Palmira. Foto: Carlos Julio Martinez/AP

8\. Palmira, Colombia – 71 mord per 100.000 invånare

Droghandel och inbördeskriget mellan gerillan FARC, regeringssoldater och paramilitära grupper har varit ett stort problem i decennier.

Under 1990-talet räknades huvudstaden Bogotá till en av världens farligaste städer men på senare år har kriminaliteten där minskat och området kring Cali och Palmira har klättrat uppåt på listan.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Militärer vid gränsen till Colombia.

  Foto: Eliecer Mantilla/AP Bild 1 av 1

  Bild 4 av 11

  [object Object]
  Militärer vid gränsen till Colombia. Foto: Eliecer Mantilla/AP

  7\. Valencia, Venezuela – 72 mord per 100.000 invånare

  Valencia är Venezuelas näst största stad och en av de viktigaste industriorterna i landet. Samtidigt brottas staden med gängrelaterad brottslighet. Enligt flera rapporter från frivilligorganisationer fungerar inte rättssystemet i många delar av Venezuela.

  Enligt en artikel från nyhetsbyrån Reuters är förtroendet för polisen lågt i Valencia, främst i de mer utsatta områdena. Många ser dem som korrupta, samtidigt som poliserna själva klagar på dålig lön och undermålig utrustning.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Medlemmar ur ett av Honduras mäktigaste gäng Mara Salvatrucha.

  Foto: Esteban Felix/AP Bild 1 av 1

  Bild 5 av 11

  [object Object]
  Medlemmar ur ett av Honduras mäktigaste gäng Mara Salvatrucha. Foto: Esteban Felix/AP

  6\. Distrito Central, Honduras – 74 mord per 100.000 invånare

  2012 mördades 90,4 personer per 100 000 invånare i Honduras och placerade sig därmed i topp när det gäller mordstatistik i världen. 7 172 mördades i Honduras det året.

  Glesbefolkade områden och en ineffektiv polis gör kustlinjen till en "korridor" för droghandeln till USA, enligt en rapport från The Crisis Group. De två största gängen är Mara Salvatrucha och Barrio 18.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Medlemmar ur Venezuelas nationalgarde visar upp sig. 2011 satte dåvarande presidenten Hugo Chavez ut 3 200 soldater för att få bukt med våldet i landet.

  Foto: Ariana Cubillos/AP Bild 1 av 1

  Bild 6 av 11

  [object Object]
  Medlemmar ur Venezuelas nationalgarde visar upp sig. 2011 satte dåvarande presidenten Hugo Chavez ut 3 200 soldater för att få bukt med våldet i landet. Foto: Ariana Cubillos/AP

  5\. Maturín, Venezuela – 86 mord per 100.000 invånare

  Venezuela återfinns på tre placeringar bland världens tio farligaste städer och landet har bland den högsta mordstatistiken med 82 mord per 100 000 invånare 2013. Den stora majoriteten av morden klaras aldrig upp.

  Enligt FN saknar Venezuela 20 000 utredande poliser och de åtgärder som genomförst av regeringen har haft begränsat resultat.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Tusentals personer demonstrerade efter att 43 studenter försvunnit i Acapulco

  Foto: Eduardo Verdugo/AP Bild 1 av 1

  Bild 7 av 11

  [object Object]
  Tusentals personer demonstrerade efter att 43 studenter försvunnit i Acapulco Foto: Eduardo Verdugo/AP

  4\. Acapulco, Mexiko – 105 mord per 100.000 invånare

  Acapulco i Mexiko är mest känt som ett turistmål – varje år kommer runt 100 000 amerikanska tonåringar till den mexikanska badorten under vårledigheten (spring break). Kriminaliteten sker dock inte på remsan med hotell längs stranden utan i stadens fattigare områden.

  Enligt en artikel från ABC News fick våldet ett uppsving i och med att ledaren för den dominerande drogkartellen dödades av mexikansk polis 2009. Det lämnade plats åt flera mindre gäng som sedan dess har kämpat om makten i staden.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Vy över El Salvadors huvudstad San Salvador.

  Foto: J.Enrique Molina/Alamy/AOP Bild 1 av 1

  Bild 8 av 11

  [object Object]
  Vy över El Salvadors huvudstad San Salvador. Foto: J.Enrique Molina/Alamy/AOP

  3\. San Salvador, El Salvador – 109 mord per 100.000 invånare

  Gängkriminaliteten fick ett uppsving efter inbördeskriget som härjade i landet under slutet av 1980-talet. Flera mäktiga rivaliserande gäng är aktiva i San Salvador, delvis samma som i San Pedro Sula i Honduras.

  Stadens styre har på senare år lyckats få ner antalet mord efter ett den rasat i höjden i början av 2000-talet men det sker fortfarande runt tio gånger så många jämfört med till exempel storstäderna New York och London.

  Annons
  X
  Annons
  X

  En skadad pistol som beslagtagits av polisen i San Pedro Sula i Honduras.

  Foto: Esteban Felix/AP Bild 1 av 1

  Bild 9 av 11

  [object Object]
  En skadad pistol som beslagtagits av polisen i San Pedro Sula i Honduras. Foto: Esteban Felix/AP

  2\. San Pedro Sula, Honduras – 111 mord per 100.000 invånare

  San Pedro toppade statistiken fyra år i rad men har nu lyckats få ner siffrorna något. Liksom Ciudad Juarez i Mexiko som också låg i topp under flera år är San Pedro ett nav för handeln med droger till USA. Enligt Los Angeles Times grundades gängen som är aktiva i staden i Los Angeles och verksamheten flyttade till Honduras efter att medlemmarna deporterats på 1990-talet.

  Det finns en stor mängd illegala vapen i staden och 83 procent av morden utfördes med skjutvapen 2013 – staden började då kallas "Världens mordhuvudstad" med en mordstatistik på 187 per 100 000 invånare. Honduras dåliga ekonomi i kombination med gängens allianser med mexikanska drogkarteller som fraktar kokain genom landet är faktorer som bidragit till ökningen av mord.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Knarklangaren "El Patan" visar upp sina pistoler och ett ärr han fått under sammandrabbningar med ett rivaliserande gäng i stadsdelen Las Mayas i Caracas.

  Foto: Rodrigo Abd/AP Bild 1 av 1

  Bild 10 av 11

  [object Object]
  Knarklangaren "El Patan" visar upp sina pistoler och ett ärr han fått under sammandrabbningar med ett rivaliserande gäng i stadsdelen Las Mayas i Caracas. Foto: Rodrigo Abd/AP

  1\. Caracas, Venezuela – 120 mord per 100.000 invånare

  2011 gick Caracas om Bagdad när det gäller mordstatistik, enligt Vice News. Förra året begicks 3 944 mord i 3,3-miljonersstaden. I hela landet begicks under året 27 878 mord enligt organisationen OVV.

  Venezuela publicerar själv inga siffror på antalet mord och det har rapporterats om att polisen uppmanat anhöriga att inte rapportera morden till media. Våldet är mest koncentrerat till Caracas fattigare områden. Trots sina oljefyndigheter har Venezuela stora ekonomiska problem. En mycket liten del av morden i landet utreds och leder till fällande domar.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Polis i St Louis efter en skottlossning i södra delarna av staden.

  Foto: Jeff Roberson/AP Bild 1 av 1

  Bild 11 av 11

  [object Object]
  Polis i St Louis efter en skottlossning i södra delarna av staden. Foto: Jeff Roberson/AP

  Latinamerika farligast

  Även om landet inte är med på tio i topp-listan har Brasilien flest städer med bland de 50 med högst mordstatistik – 21 stycken, med Fortaleza, Natal och Salvador i norra Brasilien i topp.

  Av världens 50 farligaste städer ligger en klar majoritet i Latinamerika följt av Sydafrika och USA. Staden med högst mordstatistik i USA är St Louis med 59,3 mord per 100 000 invånare. Ingen europeisk stad finns med på listan.

  Här kan du läsa hela listan (Spanska) seguridadjusticiaypaz.org.mx
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X