Annons
X
Annons
X

Studie: Här trivs de anställda bäst

Sveriges populäraste arbetsplatser 2016 har korats. Undersökningen visar att "självledarskap" är kännetecknande för de mest uppskattade arbetsplatserna.

– Det ger frihet till individen, säger Maria Grudén, vd för Great Place to Work.

Foto: Robert Henriksson Bild 1 av 1

Bild 1 av 16

Foto: Robert Henriksson

För fjortonde året i rad rankar Great Place to Work Sveriges bästa arbetsplatser. Rankningen bygger på en undersökning som besvarats av drygt 26 000 medarbetare. Bolagen får själva anmäla sig till tävlingen. Men det är resultatet från en medarbetarundersökning tillsammans med bolagets presentation om hur man arbetar för medarbetarna som utgör underlaget för bedömningen.

It-bolagen Cygni och Ecru Consulting toppar återigen listan över medelstora respektive små organisationer. Bläddra vidare för att se vinnaren i klassen för stora organisationer med minst 250 medarbetare.

Annons
X
Annons
X

Petter Stordalen, koncernchef Nordic Choice Hotels.

Foto: Maja Suslin/TT Bild 1 av 1

Bild 2 av 16

15\. Nordic Choice Hotels

[object Object]
Petter Stordalen, koncernchef Nordic Choice Hotels. Foto: Maja Suslin/TT

Efter att ha drivit varuhus i Oslo köpte norrmannen Petter Stordalen för 20 år sedan hotellkedjan Choice Hotels. Det är en av Nordens största hotellkoncerner med 184 hotell och 13 000 anställda i Skandinavien och Baltikum.

År 2013 noterade moderbolaget en vinst på 285 miljoner norska kronor. Stordalen är enligt amerikanska Forbes god för nära 14 miljarder svenska kronor, vilket gör honom till en av Norges rikaste. I Great Place to Works undersökning hamnar hans bolag på femtonde plats.

Annons
X
Annons
X
Foto: Adam Ihse/TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 16

14\. Astra Zeneca Göteborg

Foto: Adam Ihse/TT

Läkemedelsjätten Astra Zeneca redovisade en vinst före skatt på 802 miljoner dollar, motsvarande cirka 6,8 miljarder kronor, för fjolårets fjärde kvartal. Det kan jämföras med förlusten på 508 miljoner dollar motsvarande period ett år tidigare.

Företagets Sverigechef Jan-Olof Jacke säger att företaget befinner sig i en tillväxtperiod och under fjolåret ökade antalet anställda i Sverige med 350 personer. Årets försäljningssiffror kommer att avgöra om den positiva utvecklingen kan hålla i sig.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Hasse Holmberg/TT Bild 1 av 1

  Bild 4 av 16

  13\. Qlik

  Foto: Hasse Holmberg/TT

  Svenskgrundade Qlik har kontor i Stockholm, Göteborg, Västerås, Malmö, Falun och Ludvika, men huvudkontoret ligger i Pennsylvania, USA.

  It-bolaget arbetar med visuell analys och har närmare 36 000 kunder, som bland annat söker lösningar som hjälper dem att förstå källinformation och utforska dolda orsakssamband mellan data.

  Annons
  X
  Annons
  X

  (Genrebild).

  Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

  Bild 5 av 16

  12\. Astar

  [object Object]
  (Genrebild). Foto: Fredrik Sandberg/TT

  Utvecklingsföretaget Astar ingår sedan 2013 i Thorengruppen. Med omkring 3 000 studenter/deltagare och 300 anställda finns företaget på cirka 45 orter runt om i Sverige.

  Företaget erbjuder kommunal vuxenutbildning, svenska för invandrare, arbetsmarknadsutbildningar, yrkeshögskolor och företagsutbildningar. Astar har även hjälpt nyanlända att få praktik, jobb eller utbildning.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 1 av 1

  Bild 6 av 16

  11\. Liseberg

  Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

  Det här året har Göteborgs stad drivit nöjesparken i 93 år. Liseberg invigdes i samband med jubileumsutställningen 1923. Inte en enda gång har bolaget visat röda siffror och nöjesparken har alltid finansierat sina investeringar med hjälp av det egna kassaflödet, rapporterar ledningen.

  Liseberg är Sveriges största nöjespark med åk- och upplevelseattraktioner, musikscener, dansbana och ett stort antal restauranger.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Eugene Hoshiko/AP Bild 1 av 1

  Bild 7 av 16

  10\. McDonald's Sverige

  Foto: Eugene Hoshiko/AP

  När Paul Lederhausen öppnade Sveriges första McDonald’s på Kungsgatan i Stockholm den 27 oktober 1973 var det få som trodde på hans affärsidé. Över 40 år senare har företaget en omsättning på närmare 5 miljarder kronor.

  I dag serveras nästan en halv miljon gäster på McDonald's restauranger dagligen och bolaget har omkring 12 000 anställda i Sverige.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Bild 8 av 16

  9\. Enfo Sweden

  Det svenska it-bolaget hamnar som nionde bästa arbetsplats i undersökningen Great Place To Work 2016. Det är åttonde året i rad som Enfo Sweden placerar sig i topp bland stora organisationer i Sverige.

  Enfo Sweden hjälper bland annat nordiska företag med molntjänster.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Berit Roald/TT Bild 1 av 1

  Bild 9 av 16

  8\. IFS World

  Foto: Berit Roald/TT

  **IFS World grundades 1983 **och är ett publikt aktiebolag (XSTO: IFS) med cirka 2 800 anställda.

  Företagets största produkt har cirka en miljon användare. Med hjälp av tjänstens service- och mobilitetslösningar är IFS ledande inom komponentbaserade affärssystem.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 1

  Bild 10 av 16

  7\. Smarteyes

  Foto: Anders Ahlgren

  Sedan ett par år tillbaka har svenska skådespelerskan Izabella Scorupco varit Smarteyes ansikte utåt. Företaget startade i april 2007 och har drygt 500 anställda. Huvudägare är Rune Andersson med familj via bolaget Mellby Gård.

  Smarteyes finns i de flesta större städer i Sverige och har även påbörjat sin expansion i Tyskland och Danmark. Under fjolåret uppgick den inhemska omsättningen till 438 miljoner kronor.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

  Bild 11 av 16

  6\. Tyréns

  Foto: Fredrik Sandberg/TT

  Tyréns är ett av Sveriges ledande konsultföretag inom samhällsbyggnad, och bildades i början av 1940-talet. Sedan dess har bolaget utvecklats till en koncern med 1 600 medarbetare och verksamhet i Sverige, Danmark, England och Estland.

  Ägandeformen med Sven Tyréns Stiftelse och en stark ekonomisk ryggrad gör det möjligt för bolaget att målmedvetet satsa på forskning och utveckling inom sin inriktning.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Kallestad, Gorm/TT Bild 1 av 1

  Bild 12 av 16

  5\. Adecco HR

  Foto: Kallestad, Gorm/TT

  Koncernen Adecco är världens största HR-partner med cirka 5 100 kontor i 60 länder. Det gör bolaget till en av världens största arbetsgivare med över 650 000 anställda. Bolaget är registrerat i Schweiz och noterat på Swiss Exchange i Zürich och år 2014 uppnådde koncernen en omsättning på 181 miljarder kronor.

  I Sverige är Adecco ett auktoriserat bemanningsföretag med runt 50 kontor spridda över hela landet. Omsättningen år 2014 uppgick till omkring 2,4 miljarder kronor.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Maja Suslin/TT Bild 1 av 1

  Bild 13 av 16

  4\. Newsec

  Foto: Maja Suslin/TT

  **Newsec grundades 1994 **och är partnerägt. Koncernen har egen verksamhet i sex länder, över 600 medarbetare och omsätter cirka 600 miljoner kronor.

  Newsec genomför årligen tusentals uppdrag och förvaltar över 1 500 fastigheter.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Damian Dovarganes/AP Bild 1 av 1

  Bild 14 av 16

  3\. B3IT

  Foto: Damian Dovarganes/AP

  It-bolaget B3IT kom som nummer tre på listan i större organisationer. Bolagets Jonas Elgquist vann dessutom ett pris för sitt inspirerande ledarskap, med motiveringen:

  ”Med sunda värderingar och hög grad av entreprenörsanda leder Jonas Elgqvist B3IT Connexions. Här skapar han en platt organisation där det inte finns traditionella chefer – alla är sin egen chef.”

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1

  Bild 15 av 16

  2\. Tre

  Foto: Claudio Bresciani/TT

  **Tre erbjuder företag **och privatpersoner mobiltelefoni, mobilt bredband samt olika mobila tjänster i både 3G- och 4G-nätet. Sommaren 2013 hade bolaget närmare 27 miljoner kunder i Europa.

  Bolaget startades i december 2000 av Investor AB och Hutchison Whampoa. I dag ägs den svenska verksamheten till 60 procent av Hongkongbaserade CK Hutchison och till 40 procent av svenska Investor.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

  Bild 16 av 16

  1\. Hilti

  Foto: Anders Wiklund/TT

  **Byggmaterialföretaget Hilti **placerar sig för tredje året i rad högst bland stora organisationer. Ulf Kvarnbro på byggmaterialföretaget Hilti vann dessutom priset Årets HR-personlighet med motiveringen:

  ”Med oförtruten entusiasm och lojalitet, efter närmare 30 år i bolaget, driver Ulf långsiktigt utbildnings-och utvecklingsfrågor inom koncernen."

  Självledarskap är nyckeln till framgångarna, enligt Great Place to Works vd Maria Grudén:

  – Självledarskap ger frihet till individen samtidigt som det bidrar till att skapa effektiva organisationer där alla vet vad de ska göra och själva ansvarar för hur de utför arbetet. Det skapar ett engagemang hos medarbetarna.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X