Annons

Lista: Cheferna som toppar statens löneliga

En okänd kvinna med ett vanligt efternamn toppar listan över Sveriges bäst betalda myndighetschefer, visar statistik som tidningen Publikt tagit fram. En månadslön på 131 500 kronor ger en tiondeplats på lönelistan, sedan stiger lönerna kraftigt. Här är hela topplistan över cheferna som tjänar mest.

Publicerad

Trafikverkets Lena Erixon, Försäkringskassans Ann-Marie Begler och överbefälhavare Micael Bydén återfinns alla i lönetoppen.

Foto: Tomas Oneborg, Lars Pehrson, Bertil Ericson/TT Bild 1 av 1

1 / 10

Trafikverkets Lena Erixon, Försäkringskassans Ann-Marie Begler och överbefälhavare Micael Bydén återfinns alla i lönetoppen.
Trafikverkets Lena Erixon, Försäkringskassans Ann-Marie Begler och överbefälhavare Micael Bydén återfinns alla i lönetoppen. Foto: Tomas Oneborg, Lars Pehrson, Bertil Ericson/TT

10\. Harriet Wallberg-Henriksson, Universitetskanslerämbetet

Med en månadslön på 131 500 kronor är Harriet Wallberg-Henriksson, chef för Universitetskanslerämbetet, den tionde mest välbetalda myndighetschefen i Sverige, visar statistik från tidningen Publikt.

Hon tjänar 400 kronor mer än förra årets tiondeplatsare Anders Hamsten. Han var tidigare rektor för Karolinska Institutet men avgick under våren efter den så kallade Macchiarini-affären.

Universitetskanslerämbetet är tillsynsmyndighet för landets universitet och högskolor och Harriet Wallberg-Henriksson tillträdde som chef den 1 juni 2014.

Annons
Annons
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1

2 / 10

9\. Olle Sundin, Luftfartsverket

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Luftfartsverkets chef Olle Sundin får 2 800 kronor mer i lön jämfört med förra året, men det räcker inte för att han ska klättra på listan över de mest välbetalda myndighetscheferna.

Med en månadslön på 134 200 kronor hamnar han på plats nio, vilket är samma som förra året.

Olle Sundin tillträdde 2013 som chef för Luftfartsverket. Han är utbildad flygledare och har tidigare bland annat arbetat som flygplatsdirektör på Bromma flygplats och Landvetter.

Annons
Annons

Anders Danielsson

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

3 / 10

8\. Anders Danielsson, Migrationsverket

Anders Danielsson
Anders Danielsson Foto: Anders Wiklund/TT

Anders Danielsson, chef för Migrationsverket, halkar ned från plats sju till åtta jämfört med förra årets lönelista.

Han tjänar 136 500 kronor i månaden, vilket är 3 500 mer än förra året.

Anders Danielsson var tidigare chef för Säkerhetspolisen men gick i april 2012 över till Migrationsverket.

Annons
Annons
Foto: Mats Andersson/TT Bild 1 av 1

4 / 10

7\. Ann-Catrine Zetterdahl, Sjöfartsverket

Foto: Mats Andersson/TT

Sjöfartsverkets chef Ann-Catrine Zetterdahl tjänar blygsamma 100 kronor mer i månaden än Migrationsverkets Anders Danielsson och hamnar precis ovanför honom i lönelistan.

Zetterdahl tjänar 136 600 kronor i månaden och är därmed den sjunde mest välbetalda myndighetschefen. Det innebär att hon halkar ned en placering jämfört med förra året.

Sedan maj 2010 har hon varit chef för Sjöfartsverket.

Annons
Annons

Ingemar Hansson

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

5 / 10

6\. Ingemar Hansson, Skatteverket

Ingemar Hansson
Ingemar Hansson Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Ingemar Hansson har under de senaste sex åren varit chef för Skatteverket och han tjänar 140 000 kronor i månaden. 2015 listades han som den fjärde högst betalda myndighetschefen, med en månadslön på 136 900 kronor.

Under våren har han bland annat uppmärksammats för att tillsammans med överdirektör Helena Dyrssen ha försökt varna en tidigare arbetskamrat som granskades av SVT:s Uppdrag granskning.

Annons
Annons

Mikael Sjöberg

Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 1

6 / 10

5\. Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingen

Mikael Sjöberg
Mikael Sjöberg Foto: Yvonne Åsell

Mikael Sjöberg tog över som chef för Arbetsförmedlingen 2014 efter att den kritiserade tidigare chefen Angela Bermudez-Svankvist slutat.

– Det är en stor och komplex myndighet jag nu blir chef för, sa Mikael Sjöberg då till SvD.

För sitt arbete får han 148 400 kronor i månaden vilket placerar honom som femma på lönelistan. Det är flera placeringar lägre än förra året då han var den näst högst betalda myndighetschefen.

Annons
Annons

Micael Bydén

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1

7 / 10

4\. Micael Bydén, Överbefälhavare

Micael Bydén
Micael Bydén Foto: Jessica Gow/TT

Sveriges relativt nya Överbefälhavare Micael Bydén tjänar 151 000 kronor i i månaden. Det är närmare 10 000 kronor mer än hans föregångare Sverker Göransson tjänade, enligt förra årets lönelista från Publikt.

Micael Bydén tillträdde som Överbefälhavare för Försvarsmakten den 1 oktober 2015 och som ÖB har han bland annat uttryckt en trötthet inför diskussioner om hur länge Sverige skulle kunna stå emot en attack.

– Om vi av någon anledning skulle stå ensam som land så lovar jag att Försvarsmakten kommer att göra allt vi kan ned till sista man eller kvinna som står med vapen i hand, har han tidigare sagt till TT.

Annons
Annons
Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 1

8 / 10

3\. Ann-Marie Begler, Försäkringskassan

Foto: Bertil Ericson/TT

Den tredje bäst betalda svenska myndighetschefen är Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler med en månadslön på 153 300 kronor.

Hon tillträde i september 2015 och har en betydligt högre lön än vad Försäkringskassans tidigare generaldirektör Ann Persson Grivas hade. Hon tjänade 135 000, enligt förra årets lönelista.

Annons
Annons
Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1

9 / 10

2\. Dan Eliasson, Polisen

Foto: Janerik Henriksson/TT

Rikspolischefen Dan Eliasson var förra årets bäst betalda myndighetschef med en dåvarande lön på 153 000 kronor i månaden. I dag tjänar han 156 500 kronor vilket räcker för en andraplats på topplistan.

Dan Eliasson har för Publikt tidigare motiverat lönen med att han har stor erfarenhet av att leda komplexa organisationer, och att han är engagerad och fylld av energi inför "det förändringsarbete som ständigt pågår i det offentliga".

Eliasson är rikspolischef sedan januari 2015 och har tidigare varit generaldirektör för både Migrationsverket och Försäkringskassan.

Annons
Annons
Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1

10 / 10

1\. Lena Erixon, Trafikverket

Foto: Jessica Gow/TT

Den absolut bäst betalda myndighetschefen är Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon som varje månad tjänar 159 000 kronor.

Lena Erixon började som chef på Trafikverket i september 2015. Hon tillsattes efter en lång rekryteringsprocess för att ersätta den tidigare chefen Gunnar Malm, som lämnade myndigheten under våren 2015. Erixon kom då från rollen som chef för Försvarets Materielverk.

Under rekryteringen var Torbjörn Sunesson tillförordnad generaldirektör med en månadslön på 133 000 kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons