Annons
X
Annons
X

Lista: De värsta matbluffarna i butiken

Matfusket fortsätter och det gäller att läsa noggrant på innehållsförteckningen. Konsumentföreningen Äkta vara har arrangerat en tävling om Årets matbluff. Här är finalisterna till utnämningen av vilken produkt som är butikens största bedragare – och några till som forskningen redan avslöjat.

Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 1

Bild 1 av 14

Murkelpaté

Foto: Bertil Ericson/TT

Ridderheims säljer en murkelpaté och på förpackningen står det att det är ”Tante Juliette originalrecept”. Enligt Äkta vara ger innehållsförteckningen en annan sanning. Växtfibrer, palmolja, jästextrakt och tio olika e-nummer listas. Dessutom innehåller den åtta procent svamp, men bara tre procent murklor.

Annons
X
Annons
X
Foto: Christine Olsson/TT Bild 1 av 1

Bild 2 av 14

Samma innehåll – fem kronor dyrare

Foto: Christine Olsson/TT

Det finska företaget Valio har två Kefir-sorter i sitt sortiment, en som det står naturell på och den andra laktosfritt. De två produkterna visade sig ha exakt samma innehåll, men den som angav laktosfritt på förpackningen var fem kronor dyrare.

Tidningen Hunger avslöjade bluffen i ett labbtest och Kefir-fusket står nu som finalist i Årets matbluff.

Annons
X
Annons
X
Foto: Fritz Schibli/TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 14

Filén som inte finns

Foto: Fritz Schibli/TT

Det gäller att vara kreativ. Nybergs deli har skapat en ny styckdetalj – ländfilé. Länd är ett annat ord för bakdel och styckningsdelen är på intet sätt en filé. Efter klagomål från konsumenterna fick företaget byta namn på produkten.

Äkta vara berättar också att förpackningen lovade en "gourmetmörning” som bestod av vatten, druvsocker, arom och vattenbindande vegetabiliska fibrer.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Owen Franken/Corbis Bild 1 av 1

  Bild 4 av 14

  Naturell välling – med smak

  Foto: Owen Franken/Corbis

  Nestlé har en välling som de kallar naturell. Ändå är den smaksatt med vanillin, som är ett konstgjort aromämne. På förpackningen står dock bara arom, enligt Äkta vara. Vanillin används ibland också för att "fuska" fram vaniljsmak i glass och bakverk.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Leif R Jansson/TT Bild 1 av 1

  Bild 5 av 14

  Renkorv med för lite ren

  Foto: Leif R Jansson/TT

  Enligt Livsmedelsverket finns ingen gräns för hur lite renkött en renkorv får innehålla. Men Äkta vara anser att 20 procent är allt för lite. Lönnebergas renkorv med tranbär har istället 62 procent gris- och nötkött.

  Utöver de produkter som nominerats till Äkta varas Årets Matbluff finns en rad produkter som forskningen redan avslöjat att det fuskas med:

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Colourbox Bild 1 av 1

  Bild 6 av 14

  Maffians olivolja – utan oliver

  Foto: Colourbox

  Det är ingen större hemlighet att den italienska maffian kontrollerar delar av handeln och att mycket av den vara som når Europas konsumenter håller lägre kvalitet än utlovat. Enligt en studie från 2007 förekommer det att italienska maffian smaksätter rapsolja som, som är tänkt att användas för att smörja maskiner, och sälja som olivolja. Enligt EU-rapporten blir kriminella organisationer allt mer involverade i matbedrägerier.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: AP Bild 1 av 1

  Bild 7 av 14

  Fiskfusk

  Foto: AP

  Kända fisksorter byts ut mot billiga substitut med mindre kända namn och som inte smakar lika gott. Upp till var fjärde fisk som säljs i Storbritannien är i själva verket en annan art än den säljs som, avslöjade
  BBC i våras. Enligt svenska Livsmedelsverket är
  fiskfusk svårare att upptäcka än köttfusk.

  – Ingen har gjort systematiska kontroller av samma slag i Sverige. Men det finns ingenting som talar för att det skulle vara bättre eller sämre i våra butiker än i Storbritannien, Irland eller Spanien. Vi tillhör alla EU och det är samma regler som gäller, säger miljöpartisten och EU-parlamentarikern Isabella Löwin.

  Som exempel nämner hon att torsk, kan paketeras som alaska pollock eller att det kan stå nordsjötorsk på förpackningen trots att det är östersjötorsk. Hon menar att företagen kan använda fusket för att undvika bojkotter och för att höja priserna på fisken.

  – I dag kan det stå vad som helst. Märkningen blir ett sätt att tillfredsställa hemmapubliken.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

  Bild 8 av 14

  Ekologiska varor

  Foto: Fredrik Sandberg/TT

  Förr var ekoodlare nästan uteslutande idealister. I takt med att efterfrågan ökat ser många chansen att ta extra betalt, även om inte eko-kraven är uppfyllda. År 2011 avslöjades en liga i Italien som sammanlagt tros ha sålt 700 000 ton varor som falskeligen uppgetts vara ekologiska i Väst- och Centraleuropa. Enligt rapporten har fusk där vanligt mjöl och ägg sålts som ekologiskt avslöjats på senare tid.

  En svårighet för ekologisk och miljöinriktad märkning har varit att ha kontroll över hela värdekedjan, något som blev extra tydligt när en studie vid Clemson universitet i USA publicerades för två år sedan. Rapporten visade att miljöcertifierad chilensk havsabborre inte alltid var fiskad på vatten som godkänts för hållbart fiske, och i 8 procent av fallen var det inte chilensk havsabborre i förpackningen.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: TT Bild 1 av 1

  Bild 9 av 14

  Utspädd mjölk

  Foto: TT

  Här förekommer fusk med såväl utspädning som att ursprungslandet mörkas. Rapportförfattarna skriver att kedjan från producent till konsument när det gäller livsmedel ofta är lång och komplex och involverar många olika aktörer.

  Intresset för mjölkens ursprung är stort bland de svenska konsumenterna. Mobilappen “Bonde på köpet”, där konsumenter genom att scanna en vara i matbutiken kan få veta om den innehåller svenska råvaror eller inte, har laddats ner av 77 018 personer enligt Lantbrukarnas Riksförbund som står bakom appen. Främst är det mejeriprodukter som konsumenterna kontrollerar, därefter köttprodukter.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: AP Bild 1 av 1

  Bild 10 av 14

  Spannmål drygas ut

  Foto: AP

  Dyrare ingredienser drygas ut. I rapporten konstateras att matfusk ofta förekommer där den potentiella ekonomiska vinningen är hög och risken att åka fast låg.

  I en lång rad andra livsmedel förekommer också fusket där

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1

  Bild 11 av 14

  Falsk honung och lönnsirap

  Foto: SCANPIX

  Risken för upptäckt är minimal för matfuskare. Mätningar visar att utbudet av vissa eftertraktade sorter är dubbelt så stort som världsproduktionen. I juni 2013 stoppades
  19 ton falsk honung av svenska myndigheter. Burkarna innehöll sockerarter och honungsarom.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Leif R Jansson/TT Bild 1 av 1

  Bild 12 av 14

  Kryddor

  Foto: Leif R Jansson/TT

  Kilopriset på kryddor som saffran och chili är skyhögt och här lönar det sig för matfuskare att dryga ut råvaran eller ljuga om innehållet. Redan i
  antikens Rom beklagade sig Plinius den äldre över att merparten av den saffran som såldes var falsk.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Colourbox Bild 1 av 1

  Bild 13 av 14

  Vin

  Foto: Colourbox

  Även här kan dyrbar råvara drygas ut och det förekommer också piratkopior av dyrbara vinmärken.
  2010 avslöjades att miljontals flaskor vin som påstods innehålla franskt pinot noir-vin egentligen innehöll vin gjort av billigare druvor.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Leif R Jansson/TT Bild 1 av 1

  Bild 14 av 14

  Fruktjuicer

  Foto: Leif R Jansson/TT

  Dyrbar råvara kan ersättas med smakämnen och fruktköttet kan vara billiga tillsatta fibrer från andra källor. Matfusk sker oftast genom att dyrbara råvaror manipuleras, drygas ut eller helt ersätts av billigare ingredienser. Det förekommer också omfattande piratkopiering av kända märken. Bakom det ökande fusket ligger den ekonomiska krisen och krav från handeln på ständigt billigare varor. Detta har enligt rapporten inte kunnat mötas av tillräckliga regleringar och kontroll. Rapporten efterlyser också att skötsamma producenter oftare ska anmäla fusk.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X