Recension

Passionen enligt G. H.Lispectors laddade prosa söker det sant mänskliga

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är fel att säga att Buddha finns, det är fel att säga att Buddha inte finns, det är fel att säga att Buddha både finns och inte finns, och det är fel att säga att Buddha varken finns eller inte finns. Så lyder en av de paradoxer som tillgrips i buddhistiska sammanhang för att svara på frågan om Buddha finns eller inte finns, sedan han trätt in i nibbana, in i utslocknandet.
Det är också en typ av paradoxer som den brasilianska författarinnan Clarice Lispector arbetade med i sin prosa. För några år sedan kom den sista romanen hon publicerade under sin levnad (hon dog 1977), ”Stjärnans ögonblick”, ut på svenska.

Det är en text som pendlar mellan iakttagelse och fantasi. En författare ser en skymt av en kvinna i vimlet. Han skapar ett liv åt henne, en nollställd alldaglighet, men språket räcker inte till. Den nollpunkt han söker i kvinnans liv är också en textens och språkets nollpunkt, en negation: ”Nej, nej, det är inte genom att hopa som man skriver utan genom att skala av. Men jag är rädd för nakenheten, för nakenheten är slutordet.”
Den reduktion genom vilken den fiktive författaren sökte ringa in och i texten ritualisera sin iakttagelse kan också stå som motto för Clarice Lispectors roman Passionen enligt G.H., som nu ges ut i Örjan Sjögrens översättning. Romanen har närmast karaktären av en filosofisk meditation över liv, kön, kärlek och språk. Den renodlar en radikal negativitet, där endast paradoxen förmår tolka den framväxande insikten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons