Lisa bjuder på hemlagat

Hon kallar sig Husmor Lisa. Men Lisa Lönner Pulkkinen gör affärer av sin kokkonst. I villan på Resarö serverar hon mat med smak av ­såväl den egna trädgården som skärgården.

Under strecket
Publicerad
Efter ett år har jag kommit på vad restaurangen ska heta: Husmor Lisa rök & kök. Jag älskar att röka -råvaror – här ryker och brinner det en hel del, säger Lisa Lönner Pulkkinen.

Efter ett år har jag kommit på vad restaurangen ska heta: Husmor Lisa rök & kök. Jag älskar att röka -råvaror – här ryker och brinner det en hel del, säger Lisa Lönner Pulkkinen.

Foto: JESPER NYRÉN.
Somrig vit sparris med brynt smörkräm och rökt löjrom. Recept till höger om artikeln.

Somrig vit sparris med brynt smörkräm och rökt löjrom. Recept till höger om artikeln.

Annons
Efter ett år har jag kommit på vad restaurangen ska heta: Husmor Lisa rök & kök. Jag älskar att röka -råvaror – här ryker och brinner det en hel del, säger Lisa Lönner Pulkkinen.

Efter ett år har jag kommit på vad restaurangen ska heta: Husmor Lisa rök & kök. Jag älskar att röka -råvaror – här ryker och brinner det en hel del, säger Lisa Lönner Pulkkinen.

Foto: JESPER NYRÉN.
Somrig vit sparris med brynt smörkräm och rökt löjrom. Recept till höger om artikeln.

Somrig vit sparris med brynt smörkräm och rökt löjrom. Recept till höger om artikeln.

1/2
Efter ett år har jag kommit på vad restaurangen ska heta: Husmor Lisa rök & kök. Jag älskar att röka -råvaror – här ryker och brinner det en hel del, säger Lisa Lönner Pulkkinen.

Efter ett år har jag kommit på vad restaurangen ska heta: Husmor Lisa rök & kök. Jag älskar att röka -råvaror – här ryker och brinner det en hel del, säger Lisa Lönner Pulkkinen.

Foto: JESPER NYRÉN.
2/2
Somrig vit sparris med brynt smörkräm och rökt löjrom. Recept till höger om artikeln.

Somrig vit sparris med brynt smörkräm och rökt löjrom. Recept till höger om artikeln.

Som ett mellanting mellan en restaurang och en middag hemma. Så beskriver Lisa Lönner Pulkkinen ett besök på Husmor Lisa rök & kök, den restaurang hon driver i familjens villa på Resarö utanför Vaxholm. Serveringen sker i det vackra vardagsrummet, av kocken själv.

Veckan efter midsommar öppnar även en uteservering, på det 
trädäck som vid SvD:s besök ännu är under uppbyggnad. Äter gör man med utsikt över fjärden och delar av menyn bokstavligt talat växande kring knuten. 
Örter, blommor, vissa bär och grönsaker plockar Lisa Lönner Pulkkinen från trädgården. Ost, räkor och strömming röker hon gärna på flis av grenar från äppelträden.

– Jag älskar vilda nordiska ­örter. Vi är alldeles för fixerade vid medelhavsråvaror. Det jag ­odlar måste tåla att växa här, och överleva till nästa säsong. Jag har en vild basilika, en vild oregano, ängssalvia ... Smakerna är lite skogigare, lite vildare.

Hon hör till dem som mitt i livet bestämde sig för att slå in på en ny väg. För Lisa Lönner Pulkkinen var det pr och trendanalys som utgjorde karriärens första hälft. Men intresset för matlagning fanns där hela tiden. Som 30-årig pr-ansvarig på MTV ­under ­musikkanalens glans­dagar på 1990-talet åkte hon till släktstället i Värmland mellan sommarfestivalerna. Kylskåpet i Cityettan var till bristningsgränsen fyllt med inlagda gurkor, lingon och blåbär.

Annons
Annons

– Mina kompisar tyckte inte att jag var klok. Det var först när de började få barn – vi var rätt sena med det i mitt gäng – som de började intressera sig och be om tips och råd. Till slut insåg jag att jag inte kunde sitta och mejla ­recept hela dagarna. Då drog jag i gång min blogg.

Sporren att starta restaurang i hemmet kom med tv-programmet ”Halv åtta hos mig”, där hon medverkade 2009. Då var hon 40 år fyllda.

– Jag insåg till slut att det är det här jag måste göra: att laga mat och att bjuda hem männi­skor, och att få dem att trivas.

Husmor Lisa skiljer sig från tidigare generationers husmödrar genom att ta betalt för sitt ­arbete. Namnet var ett medvetet val.

– Jag reagerade när det plötsligt började dyka upp manliga kockar som syrade grönsaker och kokade sylt. ”Var är kvinnorna?”, kände jag. Det där är något vi har gjort, i generationer. Jag ville servera husmoderns mat 
i professionellt restaurangformat, med höga ambitioner och några skopor kvinnlig charm.

Kärnan i husmorstänkande ­menar hon är att ha ett så litet kretslopp som möjligt. Att laga mat från grunden, köpa lokalt, återvinna, kompostera och undvika kemikalier. 

– Vissa tror att jag bara serverar husmanskost, men så är det inte. Jag lagar modern mat, men använder mig av sådant som finns i naturen omkring, även när jag dekorerar tallriken. Det kallar jag organisk matlagning.

Jenny Damberg

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons