Lisa Ajax: ”Jag har brutit ihop många gånger över näthatet”

”Jag sjunger hela tiden och det har jag alltid gjort. Jag började sjunga så fort jag började prata och mamma brukade filma mig när jag sjöng. När jag var sex år började jag hos en sångpedagog som jag fortfarande går hos.”
”Jag sjunger hela tiden och det har jag alltid gjort. Jag började sjunga så fort jag började prata och mamma brukade filma mig när jag sjöng. När jag var sex år började jag hos en sångpedagog som jag fortfarande går hos.” Foto: Ari Luostarinen

”Tänk dig in i andras situation på nätet.” Det säger Lisa Ajax som själv råkat ut för näthat. På lördag tävlar hon om en finalplats i Mellon.

Under strecket
Publicerad
Lisa Ajax tillsammans med juniorreportrarna Kristelle, 11 år, och Ann, 10 år.

Lisa Ajax tillsammans med juniorreportrarna Kristelle, 11 år, och Ann, 10 år.

Foto: Ari Luostarinen
Lisa Ajax tillsammans med juniorreportrarna Kristelle, 11 år, och Ann, 10 år.

Lisa Ajax tillsammans med juniorreportrarna Kristelle, 11 år, och Ann, 10 år.

Foto: Ari Luostarinen

Trots att Lisa Ajax bara är 18 år gammal har hon ­redan hunnit vinna ”Idol” och vara med i ”Melodifestivalen” två gånger – förra året och nu
i år. På lördag tävlar hon i andra chansen med sin låt ”I don’t give a”, en låt som juniorreportrarna Kristelle och Ann undrar lite över.

Ann: Varför svär du i din låt?

–  Jag använder svordomen som ett sätt att utrycka mig i låten. Det är lite svårt att förklara. Det är ett starkt ord som man använder när man verkligen behöver.

Lisa Ajax berättar att låten är en kärlekshistoria mellan två personer som andra inte tycker borde vara tillsammans. Lisa kan känna igen sig i att andra tycker saker om en. Hon blev utsatt för näthat när hon var med i ”Idol” som 16-åring.

Lisa Ajax tillsammans med juniorreportrarna Kristelle, 11 år, och Ann, 10 år. Foto: Ari Luostarinen

–  Det var barn och unga, men även vuxna människor som själva har barn som skrev elaka saker om mig. Jag kommer nog aldrig att förstå hur man kan göra det. De glömmer att det är en verklig person de skriver om.

Kristelle: Fick du hjälp när du var ledsen över näthatet?

–  Jag är en person som vill klara mig själv, och jag känner att jag kan lösa det mesta på egen hand. När det var som mest näthat ­under Idol-tiden skrev jag ner alla mina känslor, och det hjälpte. Men jag bröt ihop många gånger och grät på hotellrummet, säger Lisa som även pratade en del med sina föräldrar om näthatet.

I dag får hon mycket kärlek på nätet, men fortfarande skriver många elaka saker om hennes uppträdande, hur hon ser ut och vad hon har på sig.

–  Det ska inte behöva vara så att man vänjer sig vid elaka kommentarer, men det har jag gjort. Men i dag bryr jag mig inte om vad andra tycker och jag är alltid mig själv, vilket är en skön känsla.

Ann: Har du varit mobbad ­utanför nätet?

–  Nej, men folk har alltid kommenterat min längd och när jag var yngre tyckte jag att det var jobbigt. Folk kunde fråga om jag var dvärg eller sa att jag såg ­yngre ut än jag var. Men jag blir bara så här lång, det är inget jag kan göra något åt.

Kristelle: Hur är man en bra kompis på nätet?

–  Skriv inget dumt. Tänk alltid efter två gånger innan du skriver något. Tänk dig in i andras situation – skulle du vilja att någon annan skrev så om dig? Och ha alltid respekt för andra.

När Lisa var yngre kunde hon dela memes, roliga bilder, som inte alltid var så snälla mot andra. Men så började hon fundera: ”Tänk om det hade varit jag på den bilden, hur hade det känts?”.

–  Man ska inte bara var snäll mot sina vänner utan man måste även tänka på andra som man inte känner. Sprid inte saker som inte känns bra. Samma sak gäller i verkliga livet. Var snäll, visa respekt och ser du någon som är ensam – bjud in dem.

Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons