Linus, 11, är bästis med en älg

 ”Älgar tycker om att röra på sig, men även att vila. Olivia är ganska energisk, men ibland är hon lat också”, säger Linus.
”Älgar tycker om att röra på sig, men även att vila. Olivia är ganska energisk, men ibland är hon lat också”, säger Linus. Foto: Emma-Sofia Olsson

Hemma hos Linus bor det elva älgar. Älgen Olivia, som älskar limpa, har i perioder även bott inne i familjens hus!

Under strecket
Publicerad
Linus familj har elva älgar.

Linus familj har elva älgar.

Foto: Emma-Sofia Olsson
Emma-Sofia Olsson
Foto: Emma-Sofia Olsson
Linus familj har elva älgar.

Linus familj har elva älgar.

Foto: Emma-Sofia Olsson

– Hon är min bästa vän, ­säger Linus.

Linus bor i Heby, en bit utanför Uppsala. Där driver hans familj en älgpark, dit turister kan komma och se älgar på nära håll. Älgarna flyttade in på gården samma år som Linus föddes, 2007.

– Det är roligt att ha älgar. Att klappa och kolla på dem, säger han.

Med älgen Olivia har Linus en speciell relation. När hon föddes blev hon bortstött av sin mamma och fick inte någon mjölk. Mamman hade två kalvar, och den ­andra kalven fick all mjölk.

Linus familj har elva älgar. Foto: Emma-Sofia Olsson

Linus pappa Leffe berättar att en älgkalv normalt väger åtta till tolv kilo, men Olivia var pytteliten och vägde mindre än åtta kilo.

– Hon skulle ha dött där ute om vi inte hade tagit in henne, ­säger Leffe.

En dag när Linus kom hem från skolan hade Olivia, då fem dagar gammal, flyttat in i rummet intill köket.

Emma-Sofia Olsson
Foto: Emma-Sofia Olsson

– Jag glömmer aldrig min frus min när jag tog in Olivia i huset, men jag var tvungen för att hon skulle överleva, berättar Leffe.

Linus blev jätteglad när han såg att Olivia flyttat in. De matade henne med nappflaska, och när hon fortfarande var liten sov ­Linus tillsammans med henne ibland. På golvet fick de lägga ut mattor så att Olivia inte skulle halka.

När hon började bli större fick hon syn på familjens limpsmörgåsar, och snart började hon norpa åt sig limpa.

– Många älgar älskar bananer, men Olivia älskar limpa! säger ­Linus och skrattar.

När Olivia vuxit till sig – i dag ­väger hon cirka 350 kilo! – var hon tvungen att flytta ut i hägnet. Både Linus och Olivia blev jätteledsna när hon behövde flytta ut. Linus kände det som att hans bästa kompis försvann, men brukar vara ute och hälsa på henne
i hägnet.

Foto: Emma-Sofia Olsson

– Vi gör roliga saker som att spela fotboll, hon försöker sparka på bollen, och badar tillsammans, säger Linus.

Mamman har fått nya kalvar ­efter Olivia, men Olivia och mamman har ingen ­relation till varandra. Det är nästan som att de aldrig känt varandra.

Olivia blir fyra år i maj och i början var hon lite rädd för att vara i hägnet, då hon var van vid att vara med människor. Nu trivs hon bra med att vara med de and­ra älg­arna. Hon och Linus kommer ­alltid ha ett speciellt band.

– Hon kommer in varje vinter, 10–15 minuter om dagen, och det kommer hon alltid göra eftersom hon växte upp inne. Men bara korta besök, för sen vill hon vara ute, säger Linus.

Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons