Recension

Solglitter över svarta djup. Pindaros segerdikter – Idrottspoesi om liv och dödLinnérs sista fyller en antik lucka

INSPIRATÖR. Boken om Pindaros segerdikter kommer bara några veckor efter Sture Linnérs bortgång. Han sätter in en av antikens viktigaste diktare i ett historiskt sammanhang och skildrar idrottens framskjutna roll i det antika Grekland.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Den grekiske poeten Pindaros från Thebe i Boiotien (cirka 518–438 fKr) intar en särställning inom grekisk diktning, dels på grund av den stora beundran han erhållit av eftervärlden, dels på grund av ett envist rykte som svårtydd. Den stil och det språkbruk som präglar hans dikter – så kallade epinikier (av grekiskans
epi, till, och
nikê, seger), det vill säga oden som hyllar segrare i idrottsliga tävlingar – beskrevs redan av Horatius som ”en bergflod, mättad av strida skyfall” vilken ”brusande översvämmar gamla bräddar med djupt och dånande ordsvall”.

Beskrivningen hade vissa inte helt lyckosamma följder: där Horatius förmodligen ville framhålla det överväldigande, breda och böljande i Pindaros diktning, har senare uttolkare oftast läst in en bild av någonting våldsamt, lössläppt och kaotiskt. Med avstamp i Horatius formades sålunda föreställningen om den ”pindariska yran” eller om det pompösa och innehållstomma i hans lyrik.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons