Linnéa Claeson: ”Jag väljer att vara modig”

Juniorreportrarna Maria och Erik tillsammans med handbollsproffset och debattören Linnéa Claeson.
Juniorreportrarna Maria och Erik tillsammans med handbollsproffset och debattören Linnéa Claeson. Foto: Emma-Sofia Olsson

SvD Junior är på plats på politikerveckan i Almedalen. Linnéa Claeson är en av de mest uppbokade personerna under veckan – juniorreportrarna fick en pratstund med handbollsproffset som kämpar för ett bättre internetklimat.

Under strecket
Publicerad

Erik: Varför startade du ditt Instagram-konto?

– Jag startade det för att jag hade fått så himla mycket näthat och taskiga kommentarer på internet. Jag tyckte att vi måste vara fler som pratar om det här och tänkte att jag lika gärna kan börja.

Maria: Vad är det för slags hat du får?

– Jag får allt möjligt. Det är ofta främmande män som skriver till mig. Vissa skriver kommentarer om min kropp, sexuella kommentarer eller skickar bilder på sig själv när de är nakna. En del är mer våldsamma, och kan skriva att de ska slå eller döda mig.

Erik: Har du något tips till folk som får hat?

– Ett bra tips är att inte vara ensam, utan att prata om det. Om du har en bra kompis eller en vuxen du litar på, kanske en lärare, förälder eller tränare kan du gå till dem. Det hjälper mycket att prata, och inte hålla det för sig själv.

Viktoria: Har du hatat mot någon på internet?

– Jag tror inte det, jag hoppas inte det. Jag tror att jag har fått så himla mycket hat själv så jag tänker efter.

Erik: Hur kan du göra så att du känner dig tuff i stället för att vara ledsen?

– Jag tror att det är jätteviktigt att hitta sitt eget sätt. För mig har det varit att skämta om det. När jag får näthat driver jag ofta med de personerna, och svarar tillbaka något som jag tycker är roligt. Men ibland kanske det är bättre att bara ignorera och blockera dem. För mig har det fungerat bra att skämta om det som är jobbigt, men alla måste hitta det sätt som fungerar bra för dem.

Viktoria: Var har du fått allt ditt mod ifrån?

– Jag tror att jag väljer att vara modig, för jag är också rädd. Men jag tycker att det här är så himla viktigt. Även om jag ibland är rädd när jag går hem – att någon ska komma och göra allt det de skriver till mig att de ska – så är det så viktigt att prata om det. Jag vill att ni ungdomar ska få ett bättre internetklimat än vad jag hade, och då måste jag orka fortsätta.

På SvD Juniors sociala medier; Instagram, Snapchat och Facebook där vi heter @svdjunior kan ni följa allt från Almedalen. Läs också mer i nästa veckas nummer som kommer den 11/7.

Annons
Annons
Annons
Annons