Linné och entré sänkte stämningen

Oinspirerat jubileum Tekniska museet och Öst­asiatiska museet bjöd på två minnesvärda utställningar 2007. Linnéutställningarna lär dock inte gå till historien, och återinförandet av entré­avgifter lade sordin på stämningen i utställningshallarna.

Publicerad
Annons

Vintern 2005 bevistade jag en nordisk museikonferens. De danska museimännen såg plågade ut när HC Andersenjubileet kom på tal, de stod mitt uppe i det. Finländarna var glada, de hade just lagt Runebergåret bakom sig, medan norrmännen gruvade sig för Ibsenjubileet 2006. Svenskarna befann sig mittemellan, med Birgittafirandet 2003 i färskt minne och Linnéjubileet framför sig.

Nu är Linnéåret över. En del goda böcker har det resulterat i, och kanske har det avsatt ett och annat spår i skolan, den akademiska världen och i turiststatistiken. Men jag gissar att åtskilliga museer nu drar en lättnadens och mättnadens suck. Många utställningar om Linné har det blivit, en del har varit ganska lyckade, men ingen lär gå till historien. Antagligen går det inte att göra riktigt inspirerade utställningar bara för att det är jubileumsår.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons