Annons

Linné avslöjade sanningen om Hamburgs hydra

En verklig hydra? Illustration av märkligheten som Linné inspekterade  – och vara ett falsarium, skapat av skarvade ormskinn med käkar och klor från vesslor.
En verklig hydra? Illustration av märkligheten som Linné inspekterade – och vara ett falsarium, skapat av skarvade ormskinn med käkar och klor från vesslor. Foto: Science Photo Library / IBL

”Vi svenskar hyllar gärna Carl von Linné som den genialiske blomsterkungen, men hade han inte också en del knasiga åsikter, till exempel om hydra och malaria?”

Under strecket
Publicerad

Ja och nej. Hans åsikter om hydran var korrekta, medan hans åsikter om malaria var felaktiga. De historier som frågeställaren syftar på ägde rum under Linnés ungdom, när han farit till Nederländerna för att avlägga sin doktorsexamen.

Han hade redan gjort sina berömda resor till Lappland och Dalarna, men han hade inte hunnit gifta sig och inte blivit professor i Uppsala. För en läkarstuderande som ville ha en doktorsexamen var det vid denna tid nödvändigt att lämna Sverige för en tids vistelse vid ett utländskt lärosäte, och många valde Nederländerna eftersom naturvetenskapen i detta land hade gott rykte.

Annons
Annons
Annons