Linley forskar för framtidens odling

Linley Chiwona-Karltun är fundersam. Den globala marknaden ska vara öppen för alla, med ömsesidigt ansvar mellan fattiga och rika - men även om Afrika bjudits in till denna globalisering frågar hon sig:

Under strecket
Publicerad
Annons

– På vilket sätt kan en svagare stat ställa villkor på en starkare? Krafterna i den globala handeln är orättvist fördelade. Jag undrar om globalt partnerskap verkligen är möjligt, eller ens en bra idé. Om man inte vet hur man ska gå till väga, är det svårt att utnyttja möjligheterna på marknaden.
Vid lantbruksuniversitetet i Uppsala forskar hon i odlingsvanorna för kassavarötter i hemlandet Malawi, inklämt mellan Zambia, Tanzania och Moçambique i sydöstra Afrika. Kassavan passar utmärkt i torra, fattiga jordar och behöver - ännu - inga kemiska gödningsmedel. Vad Linley Chiwona Karltun undersöker är varför bönderna i Malawi föredrar att odla den giftiga sorten framför den söta.

– Den giftiga ger bättre skördar, och skadedjur och tjuvar låter den vara i fred. Sedan generationer tillbaka vet malawierna hur de ska få bort giftet så att roten blir ätlig.

Annons
Annons
Annons