Annons
X
Annons
X

Linkedin börsraket

Investerarnas sug för sociala bolag är enormt. Det visade torsdagens börsnotering av den sociala nätverkssajten Linkedin som rusade som mest svindlande 173 procent på börsfödelsedagen. I fredagens inledande börshandel fortsatte aktien upp.

Det var första gången en av de större sociala jättarna börsnoterades på New York-börsen, och det möttes med ett sällan skådat jubel. När börsen stängde på torsdagen stod den nynoterade aktien i 94:25 dollar. Det ger ett börsvärde på 8,9 miljarder dollar och motsvarar 36 gånger Linkedins försäljningssiffror för fjolåret.

Som mest stegrade aktien med 173 procent under torsdagen, men stannade med en nätt 109-procentig ökning. Men det skulle inte stanna där. När börsen öppnade på fredagen fortsatte aktien att stiga med runt 10 procent under den första handelstimmen.

Linkedin är en mer professionell version av Facebook. Ett slags webbtjänst där kontaktnät byggs upp för att hitta gamla vänner och kollegor men också för att hitta nytt arbete eller affärsmöjligheter. I mars hade tjänsten cirka 101 miljoner registrerade användare.

Annons
X

Kursrusningen fick ändå många att dra paralleller till it-bubblan i slutet av 1990-talet. Flera bedömare är överens om att börsfärden visar på den desperata jakten som råder på sociala tillväxtbolag, och menar att investerarna väljer Linkedin när de inte kommer åt Facebook.

Bara 10 procent av Linkedins aktier var till försäljning. Storägaren Goldman Sachs gjorde sig av med hela sitt innehav för introduktionskursen 45 dollar.

Riskkapitalinvesteraren Sequoia Capital, som även har investerat i Google och Yahoo, är en av de största vinnarna på Linkedins framgång. Firman investerade 4,7 miljoner dollar redan i november 2003, enligt Bloomberg. I går var innehavet värt 1,59 miljarder dollar.

Greylock Partners, även delägare i Facebook, satsade 10 miljoner dollar under 2004 på Linkedin och har fått vara med på framgångssagan som kulminerade vid börsnoteringen. Andelen var efter introduktionsdagen på börsen värd 1,32 miljarder dollar, enligt Bloombergs. Linkedins vd och grundare Reid Hoffman, bolagets största enskilda aktieägare, är den stora vinnaren – efter torsdagens stängning var hans andel värd 1,8 miljarder dollar.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X