Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: Linjetal ställer nya frågor

Håkan Juholt vet hur man anpassar budskapet till publiken. Inför S-kongressen citerade han Olof Palme, anslöt sig till LO:s kritik mot låga pensioner och kritiserade vinster i välfärden. Sedan klev Juholt ut och sa att skatteuttaget inte behöver ökas.

Håkan Juholt.
Håkan Juholt. Foto: SIMON PAULIN

ANALYS

Förre näringsministern Björn Rosengren har sagt så här om socialdemokratin: ”Framgångsreceptet är en socialistisk retorik men en borgerlig politik”.

Rosengren har sagt mycket, men det här innehåller någon sorts sanning. Socialdemokratiska medlemmar och partiaktivister - alltså till exempel kongressombud - placerar sig själva till vänster om partiets väljare.

En framgångsrik S-ledare bör både kunna entusiasmera partiet och vinna väljarna, och det är inte säkert att det görs med samma budskap.

Annons
X

Och Håkan Juholts installationstal var förstås avsett för invärtes bruk. Det var kliniskt fritt från allt som skulle ha kunnat utmana det egna partiet, och späckat med signalord som solidaritet, jämlikhet och full sysselsättning. Och det innehöll två längre citat av Olof Palme.

Den nye S-ledaren sträckte också omedelbart ut en hand till LO. För en dryg månad sedan slog Landsorganisationen i en rapport larm om att pensionerna blir lägre än beräknat, bland annat beroende på att svenskarna lever längre än förväntat.

I sitt tal bjöd Håkan Juholt in LO, TCO och Saco till överläggningar om pensionssystemet, sedan vill han förhandla med regeringen. Att Socialdemokraterna har överenskommelse om pensionerna med de fyra borgerliga partierna är inte heligt för Juholt.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sätter sig regeringen på tvären hotar han att göra pensionerna till en valfråga 2014.

  Talet innehöll också ideologiska attacker mot försäljningar av statliga bolag och mot vinster inom den skattefinansierade välfärden. ”När skolkoncerner och vårdbolag delar ut skattebetalarnas pengar till sina ägare, istället för att använda dem till en lärarlön, en vårdanställd som kan hålla en gammal och sjuk i handen”.

  Dessutom öppnade Håkan Julholt för att backa flera avregleringar, särskilt elmarknaden. ”Vi är beredda att omreglera och påreglera om medborgarnyttan kräver det”.

  Talet var alltså i hög grad inriktat på att höja humöret på partifolket. Och kongressombuden skrattade, jublade och viftade med röda skyltar med en mustasch på.

  Det handlade om traditionell S-retorik med lite vänstertouch. Först på pressträffen efteråt försäkrade Håkan Juholt väljarna - via medierna - om att skatterna inte behöver höjas.

  Men det finns ett stort antal tunga frågor obesvarade efter Håkan Juholts första skarpa dag som partiledare.

  • Sysselsättningen

  Hur det ska skapas nya jobb nämndes knappast. Trots att socialdemokratin förlorade väljarnas förtroende i jobbfrågan inför valet 2006, och inte lyckades ta tillbaka det 2010. ”Det finns ingen snabbfix”, medgav Juholt på pressträffen.

  • Ekonomin

  På det området har Socialdemokraterna samma problem som med sysselsättningen: inför senaste valet hade väljarna större förtroende för regeringspartierna. Juholt lanserade ett nytt begrepp: ”värdeburen tillväxt” med miljöhänsyn och socialt ansvar. Annars gäller ”en traditionell politik för tillväxt”.

  • Skatterna

  Kongresstalet innehöll inte ett ord om partiets skattepolitik, trots att den förra partiledningen, med Mona Sahlin i spetsen, pekat på skattehöjningarna som en orsak till valförlusten. Efter talet förklarade Juholt alltså att skattenivån inte behöver höjas: de goda tiderna skapar reformutrymme ändå. Och hur enskilda skatter bör förändras ska partiet utreda.

  • Regeringsfrågan

  Socialdemokraterna har inte vunnnit ett val sedan de borgerliga skapade sin allians. Juholt har varit kritisk mot det rödgröna samarbetet, men berörde nu inte med ett ord hur han föreställer sig att Socialdemokraterna ska gå till val 2014. Ensamma eller i allians? Och i det senare fallet, med vem?

  Annons
  Annons
  X

  Håkan Juholt.

  Foto: SIMON PAULIN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X