Annons
X
Annons
X
Scen
Recension

Fredrik Lindström – Svenskar är också ­människor Lindström är rolig alldeles för länge

Fredrik Lindström – Svenskar är också ­människor

Genre
Övrig

Rival, torsdag.

Betyg: 4 av 6

Fredrik Lindström har gått från retsam busringare i Hassangänget till manligt mysig folkbildare, med det svenska språket och den svenska mentaliteten som främsta ämnesområde. Med hans akademiska bakgrund är det en naturlig metamorfos, även om man ibland funderat över huruvida hans gammalmodigt mästrande framtoning – som i sämre stunder kan påminna om Jonas Hallbergs studentikosa tonfall - varit ironiskt menad eller grundad i den egna personligheten.

Med stand up-showen Svenskar är också människor – som hade nypremiär i Stockholm i torsdags – har han dock hittat ett läge som inte är mästrande och där balansen mellan föreläsning och ståuppkomik mestadels fungerar utmärkt. Han är rolig, infallsrik och insiktsfull, på ett sätt som till en början är helt igenom njutbart, men mot slutet – den sista fjärdedelen – blir något långrandigt.

Ämnet för enmansshowen är alltså Sverige och svenskarna, ”världens bästa land och världens sämsta folk”, som han uttrycker saken. Lindström vänder på pannkakan och kallar ”landet lagom” för ”landet extrem” och driver ­tesen att vi i vår iver att hänga på alla trender, och i vår strävan ­efter att vara så ”osvenska” som det bara går, blivit rotlösa och ­ensamma. I det kan man bara instämma, men beklaga att han anlägger en något missionerande ton som mot slutet får honom att framstå som en livstilscoach på möte med ett gäng konsulter.

Annons
X

Bäst är det när han i all anspråkslöshet radar upp igenkännbara exempel på typiskt svenska beteendemönster när det gäller konflikter, myndigheter och vår irrationella besatthet vid mjölkens bäst före-datum. Det inledande metaperspektiv som anläggs fungerar mycket bra. ­Genom att pedagogiskt hämta fram pall, bord och grön filttavla och sedan förklara hur kvällen kommer att utveckla sig gör han själva föreställningens form till en del av underhållningen, samtidigt som han på ett genialt sätt pekar på svenskarnas behov av trygghet och svårighet att klara av ”oklara ansvarssituationer”. Han förklarar till och med glaset och de två flaskorna med mineralvatten.

”Det kommer bli lite roligt och lite allvarligt”, konstaterar han och försäkrar att inget farligt kommer hända om det inte skrattas hela tiden. Lindström tar på sig hela ansvaret för kvällen, vi kan bara luta oss tillbaka i fåtöljerna och, utifall att vi tagit med oss någon kompis eller familjemedlem, inte ta ansvar för om ­föreställning är rolig och tänkvärd eller ej. Det ligger helt enkelt inte på vårt bord.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X